Ti si ovdje : Home // Novosti // Humor // Asfaltska teorija

Asfaltska teorija

IspisE-mail Autor Pisma iz Njemačke Subota, 25 Travanj 2009 14:25

Asfaltska teorija

asf2Svjetska financijska kriza polako ali sigurno zahvaća i domaću “raju”. O problemima kredita u “švicarcima” mišljenje jednog (naivnog?) netijaka: “U 2007. godini ugovorio sam sa Zagrebačkom bankom stambeni kredit za mlade do 35 godina. Uzeo sam kredit vezan uz švicarske franke, tada u protuvrijednosti od oko 107.000 eura i kamatu 4,5 posto. Prva rata mi je iznosila 3900 kuna. Ove godine rata iznosi više od 5100 kuna, kamata raste na 5,8 posto, a nakon 19 isplaćenih rata dužan sam 117.000 eura”, piše ogorčeni klijent te banke. Pa neka opet netko kaže da “hrvatske” banke neznaju raditi.

Koliko dugo će to sve potrajati s krizom, propalim bankama…postoje različita nagađanja. Jedna pametna glava jednom je rekla “Gram znanja teži više nego tona mišljenja”. A o “Hrvatskoj zemlji znanja”, kako je naziv jedne kampanje, sanjaju samo još u Ministarstvu obrazovanja, jer će ove godine dobiti manji dio proračunskog kolača. Arsen Dedićev stih im sam za sebe govori: “Samo prazna obećanja dajem ja, više ne znam ni da dijelim stvarnost od sna…”

Dok država pokušava da se brine o svojem naraštaju, u lokalnoj zajednici imaju slične probleme. Naime, žale se na slab odziv mladih u savjetovalištima za seksualno zdravlje i posebno naglašavaju da se muškarci uopće ne žele informirati. Neki su dakako na drugi način, moglo bi se reći, dobro informirani, pa tako jedan frustirani čitatelj konstatira “Naše cure nama nedaju ni nakon mjesec dana, a Dalmatincima već prve večeri”. U nekim drugim podnebljima za slične stvari imaju obrazloženje, pa tako jedan vic kaže: Kako Hercegovka opravdava izgubljenu nevinost? -Majke mi, kod nas se u Hercegovini, od jakog sunca raspukne i asfalt.” Sve se još može “povjerovati” dok ne dođe zima, čini mi se.

Za one koji drugačije razmišljaju, neka bace pogled u knjigu od Ruth Smythers “Seksualni vodič za djevojke iz 1894.” Zanimljivo štivo. No, našim prabakama takva literatura nije trebala, a niti im je u glavi bila neka “asfaltska” teorija.

U BiH imamo nove pregovore kako spasiti tu nesretnu državu. Sutradan se nitko više ne sijeća što su se dan prije dogovorili, jer svatko tumači neku svoju verziju. Naravno pregovori idu dalje. U slijedećem krugu nemojte slušati što su taj dan na kraju pregovora izjavili, već informirajte se slijedeći dan. No zasigurno ćete opet čuti jedno te isto - “rješenje nastale situacije ima tri strane, našu i dvije pogrešne”. Dok jednažba s tri nepoznanice u matematici ima svoju metodu rješavanja, političarima u toj zemlji možda bi dobro bilo jednu te istu dogovorenu stvar (što prije) otipkati na tri različite boje papira i svakome dati “njegov” primjerak. Tako bi imali svi svoju verziju, a narodi mir.

I dok Bosanci i Hercegovci traže pravedno rješenje, Slovenija je ovih dana dobila svoje more (Slocean) - naravno samo na Internetu i u omjeru 1:1.

Ukupni broj korisnika Interneta dosegnuo je brojku od jedne milijarde, naglašavaju  neki domaći mediji. Impozantno. Sada će napokon Afrikanci lako moći saznati iz kojih im zemalja stižu “humanitarne” pošiljke u vidu starih hladnjaka, otrovnih buradi i tako to, dok će seljaci Južne Amerike moći provjeriti za koju “dobru” cijenu “prodaju” kavu, kakao ili meso. A prednost sve većeg broja korisnika u nerazvijenim zemljama imati će i brojne zapadne zemlje. Iste će potencijalnim “azilantima” iz tih zemalja u stilu “Nigeria-Connection” slati brojne mailove da bi ih “informirali” kako recimo u Europi vladaju “oskudica, glad i epidemije”. A prijevare i reklame obično uvijek uspjevaju…

Autor: Susjed.

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 8534 posjetitelja online

Novi komentari