Ti si ovdje : Home // Priče // Priče Milana Krište // Barba

Barba

IspisE-mail Autor Milan Krišto Četvrtak, 22 Siječanj 2009 10:50

tornjak_pas

O Barbi bi se moglo pričati danima. Mogao bi se napisati pravi pravcati roman. Ova kratka priča samo je mali dio onoga što bi o njemu trebalo reći. 

Pamtim ga još od kako je bio štene. Ne znam odakle su ga donijeli, ali se sjećam kako je bio poseban. Nije imao dugu dlaku kao ostali kerovi u selu, jer nije bio tornjak. Njegova dlaka je bila crna, kratka, oštra i sjajna. To ga je krasilo, posebice kada je narastao. U odnosu na druge kerove, on je bio nešto niži rastom ali čvrste građe. Kako su tornjaci slovili kao neustrašivi, jaki i neprikosnoveni seoski čuvari, Barba nije u tom pogledu ništa zaostajao za njima. Nekako se činilo da je on bio i bolji i odaniji čuvar, poslušan, neustrašiv i zanimljivo, možda najjači ker. Njegovu snagu nije trebalo posebno isticati jer ga seoski kerovi nisu nikada napali. Vjerojatno su znali kolika je njegova snaga pa mu se nisu suprotstavljali. Rijetki koji to nisu mogli prihvatiti, pokušali su mu se suprotstaviti ali su ubrzo osjetili da je pokušaj bio besmislen. 

Najveća njegova vrlina bila je odanost kući a posebice blagu. Rijetki su bili dani, kada je blago išlo na ispašu, a da Barba nije bio uz njega. Kiša, snijeg ili led, sunčano ili oblačno vrijeme nije moglo spriječiti Barbu da ne bude uz blago. čuvao je jednako kako ovce tako krave. Znao je on čije ovce i čije krave nisu iz sela. Njemu nije predstavljalo problem to što su se čobani mijenjali gotovo svaki dan, jer on nije išao za čobanima nego za blagom.  

A čobani su ga obožavali. Dijelili su s njim svoju užinu. To dokazuje činjenica da nikada nitko od čobana  nije upamtio kako je Barba iz ostavljene torbe pojeo čobanu užinu. Bio je izuzetno pametan, pa bi, dok čobani blaguju, strpljivo čekao da ga ponude komadićem slanine i kruhom. Najviše je volio lizati konzervu od mesnog doručka ili paštete.  

čobani ga nisu morali ujutro dozivati da im se priključi. On bi prije prvih krava ili ovaca bio na glavici iznad sela i ležeći strpljivo čekao okupljanje blaga. Nikada vukovi nisu napali stada koja je čuvao Barba. Rijetke su bile izgubljene ovce ili odlutale krave koje su mu promakle. I nikada nije, kao što su to činili drugi kerovi, napadao ljude, posebice one koje je poznavao. A poznavao je cijelo selo i šire. Nitko nikada nije zapamtio da je napadao blago kao što su to činili drugi kerovi. Zato su ga voljela i djeca koja se nisu bojala pored njega proći kada bi uz klanac išla u školu. 

Njegove sijede dlake odavale su kako je doživio duboku starost. Antukići su se ponosili svojim Barbom. Imali su i zašto!

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 316 posjetitelja online

Novi komentari