Ti si ovdje : Home // Priče // Priče Milana Krište // Magare

Magare

IspisE-mail Autor Milan Krišto Četvrtak, 22 Svibanj 2008 00:00

magaracUz to što sam, posebice preko ljeta, bio zadužen za čuvanje janjaca, mama me je obvezala da moram voditi brigu i o našem magaretu. Bio je to u stvari magarac. Dobroćudan je bio. I poslušan kad ne treba. Tvrdoglav iznad svega.

 
Prvo što bi me mama pitala, kad bi se spustio mrak, bilo je: "Jesi li spratio magare"? Moj odgovor uvijek je bio isti. "Jesam".
 
Jedne večeri, okasnio sam ga dovesti kući. Kad sam ga otišao potražiti, već je bio mrak. Tražio sam ga po docu starog Joze, Rgušinom docu, oko Perkove kuće na Klancu i po cijeloj Glavici. Ništa. Magare kao da je u zemlju propalo. Mrak je već bio toliki da se ništa nije vidjelo. Inače magarad su uvijek pasla travu između Zuberovih i naših kuća. Vrlo često znala bi biti oko Pendića kuća (Rgušine, Stankove, Mare Perkove).
 
Kući sam došao ali u kuću nisam ušao. Mama je znala uvijek reći kada magare ne bih našao: "Ako ga ne nađeš, gledaj di ćeš prinoćit. Kući ne dolazi".
Skupio se ja kod pojate strica Dade. Plakao sam. Jer, magare nisam našao i u kuću nisam smio. Ako uđem u kuću, mama će me možda grditi, možda potjerati bez večere u krevet i možda istući. Što sam mogao osim ćuliti u mraku i razmišljati kako oni u kući sjede i večeraju. I zanimljivo, nitko me nije ni tražio. Toliko sam im u kući nedostajao da nisu ni primijetili da me nema. A noć je.
 
U sebi sam psovao magare i molio Boga da ga prodaju.
 
U jednom trenutku, čujem škripu vrata i na svjetlu koje je dopiralo iz kuće ujaka Pere,  izađe moja ujna Gojka. Iz lavora je prolila vodu. Ja sam namjerno, onkao poluglasno jecao da me čuje. čula je i prišla mi. "Šta tu radiš, moj sinko, tako kasno? Što ne iđeš u kuću"? upitala je.
"Ne smim. Nisam našo magare. Mama mi ne da u kuću".
Ona će na to: "Vrag je odnio. Ajde ti s menom do nje. Ja ću joj kazat".
 
Sav sretan što će me uvesti u kuću, pođem s njom. Ona galami na mamu što mi ne da u kuću. A moja mama sva zbunjena nije znala o čemu to ujna govori. Ja sav uplakan i u strahu čekam na vratima kako će mama reagirati.
 
Kad je shvatila o čemu se radi, samo je rekla: "Ajde moj sinko, magare je u podrumu. Dok si ga ti tražio ono je samo došlo. Ja sam ga svezala".
Ujna ode kući, a ja sav sretan za stol, pa po grahovoj čorbi.
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 1265 posjetitelja online

Novi komentari