Ti si ovdje : Home // Novosti // Vijesti iz kraja // Kazne za izazivanje požara

Kazne za izazivanje požara

IspisE-mail Autor Administrator Nedjelja, 29 Lipanj 2008 20:03

ImageŽupanijska uprava civilne zaštite na temelju zaključaka Vlade Hercegbosanske županije o poduzimanju preventivnih mjera zaštite od prostornih požara uputila je apel građanima da ne pale vatru na otvorenom prostoru. S obzirom da smo ušli u posebno kritično razdoblje kad su u pitanju požari, visoke ljetne temperature i suša, iz civilne zaštite podsjećaju na prošlogodišnju bilancu.


(Zuberova košara na Borovoj Glavi nakon prošlogodišnjeg požara“)






(Zuberova košara na Borovoj Glavi u kojoj su se snimale scene iz filma „Konjanik“ - prije požara)

U 2007. godini na području svih šest općina HBŽ registrirano je 65 prostornih požara, koji su se često širili i na visoke šume i naseljena mjesta, te je pričinjena znatna materijalna šteta. Zbog paljenje strništa i korova na njivama i livadama vatra zbog nepažnje i nemara često izmakne kontroli, te se događa da ugrozi prirodne resurse i ljudske živote. Podsjetit ćemo vas i mi na neke od tragičnih bilanci. U zadnjih par godina događalo se da su osobe, mahom starije životne dobi, smrtno stradavale od vatre koju su sami zapalili na svojim imanjima (uglavnom gušenje u dimu). Pored ovih slučajeva, vrlo često je paljenje vatre do bi, tobože, trava na livadama bila bolja za ispašu ovaca i krava. Stoga se koncem zime, s prvim proljetnim sušnijim danima, dimi na sve strane. Vatrena stihija proždire kilometre visoke suhe trave, a na novu treba pričekati bar dva-tri mjeseca. Zbog takvih 'brižnih' stočara, ili pastira, ovoga je proljeća izgorjelo kompletno Kruško polje, pa i dio visoravni, ogromno prostranstvo na kojemu obitavaju livanjski divlji konji. U želji da uživaju u pogledu na te veličanstvene životinje, ljubitelji konja morali su ih satima tražiti po nepreglednom terenu, a razlog je ljudska glupost, nebriga, vandalizam, piromanija. Vatra je, osim što je mjesecima onemogućila konje da pasu na svojim staništima, osiromašila tlo i 'pojela' pojedine biljne vrste. I ne samo to, Zuberova košara, koja je donedavno bila poznata tek žiteljima okolnih sela, Zagoričani i Potočani, a od snimanja filma „Konjanik“ za nju je saznala šira domaća i inozemna filmska publika, zauvijek je nestala u vatrenoj stihiji, djelu, na žalost, nepoznatog piroman. Ovi događaji su iza nas. Kako se ne bi ponovili, krajnje vrijeme je bilo da se aktualiziraju Zakon i sankcije. Tako su građani, u slučaju požara kojega su sami izazvali, dužni sami pristupiti njegovu gašenju u početnoj fazi, a ako se vatra ne može ugasiti bez opasnosti za sebe i druge osobe, potrebno je pozvati vatrogasno društvo na telefon broj 123, policiju na broj 122, ili županijski Operativni centar civilne zaštite na broj telefona (034) 200-965.

Nadležna inspekcija za zaštitu od požara u suradnji s pravosudnim organima i policijom poduzimat će potrebne mjere i radnje protiv osoba koje budu osumnjičene za izazivanje požara. Naime, Zakonom o šumama predviđene kazne za osobe koje lože vatru blizu šume (do 150 metara) ili u njoj su od 500 do 3.000 maraka. Malo je, rekli bismo, jer za štetu koju prouzroče svojom nepromišljenošću, trebali bi platiti daleko veću kaznu!
Željka Mihaljević / Livno Online
foto: www.zagoricani.com
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 325 posjetitelja online

Novi komentari