Ti si ovdje : Home // Novosti // Vijesti iz kraja // Bruceloza-Brucellosis (Mediteranska groznica)

Bruceloza-Brucellosis (Mediteranska groznica)

IspisE-mail Autor Darinko V. Mihaljević Utorak, 22 Srpanj 2008 09:01

bruceloza1U zadnje vrijeme sa svih strana smo bombardirani informacijama o prijetnji koja nam «visi» nad glavom. Osjećam se prozvanim da kao stručnjak za poljoprivredu (mljekarstvo) nešto kažem o svemu ovome i da ujedno educiram (normalno u skladu sa mojim saznanjima) posjetitelje naše web stranice. Naglašavam da je bruceloza bolest koja se javlja kao posljedica siromaštva te neznanja (neukosti).




Što je bruceloza?

To je akutno ili kronično infektivno oboljenje čovjeka i životinja, uzrokovano bakterijom roda Brucella. To je naj rasprostrnjenija  zoonoza (bolest koja se može prenijeti sa životinja na ljude npr. sa  goveda, ovaca, koza, svinja itd…), koja se prenosi putem direktnog kontakta sa krvlju, placentom (pometina-kako mi kažemo) ili uterinim tjs. vaginalnim  izlučevinama te konzumiranjem zaraženih životinjskih proizvoda (posebno mlijeka i mliječnih proizvoda) , što me i ponukalo da na neki način demistificiram ovu bolest.


Način prenošenja bruceloze? 

Dodir sa tkivom, krvlju, mokraćom, posebno placentom te preko povreda na koži i konzumiranjem sirovog mlijeka i mliječnih proizvoda koji potiču od zaraženih životinja. Bruceloza se može prenijeti i respiratorno (udisanjem) u torovima i štalama te kod ljudi u klaonicama i laboratorijima. U slučaju bioterorizma to je glavni način napada (aerosolno raspršivanje bakterija brucelle) . Očito da nama i ne treba bio terorizam, kada mi i sami svojom glupošću dozvolimo takvo što. Inače bruceloza se ne prenosi sa bolesnog  čovjeka na zdravog čovjeka.

 

Kako ću znati da sam bio izložen bakterijama brucelle?

To ovisi od toga kako i gdje su bakterije bile raširene te da li ste bili u vezi sa inficiranim mjestom i koliko. Što god ste dalje od žarišta bruceloze , manja je vjerojatnost da će te se zaraziti. U slučaju da se ipak nalazite na zaraženom mjestu ili ste u dodiru sa zaraženom životinjom trebate poštivati proceduru koja se sastoji u sljedećem: obavezno nošenje zaštitne odjeće i obuće, nošenje zaštitnih rukavica za ruke te zaštitnih maski za nos i usta i sl..

 

Klinički opis bruceloze

Bolest karakteriziraju akutni (pritajeni ili podmukli)  početak, sa stalnim temperaturama različitog trajanja, znojenjem – pogotovo noću, zamorom, gubitkom tjelesne težine, glavoboljom te mogućom pojavom lokalnih infekcija u raznim organima. Bolest se može razviti od 5 dana do 2 mjeseca od trenutka zaraze.

 

Kako se bolest liječi?

Ako imate simptome infekcije, ljekar će  vam dati antibiotik, važno je uzimati antibiotik koliko je propisano.

 

Kako se infekcija sprječava?

Ako ste izloženi bakterijama a nemate simptome bolesti, biti će vam dat antibiotik, čak ako uzimate antibiotik, može vam se razviti infekcija, u tom slučaju obvezno se ponovno javiti vašem ljekaru.

 

Prevencija bruceloze?

bruceloza2U prevenciji bolesti neophodna je edukacija stanovništva u smjeru da ne piju sirovo  mlijeko i ne koriste mliječne proizvode napravljene od nepasteriziranog mlijeka. Recimo da termizacija od cca 64°C, vrijeme zadržavanja 20 minuta, uništava bakteriju brucelle. Ovo je interesantno za naše sirare koji proizvode sir u domaćinstvu i sl.., ova temperatura uglavnom ne uništava mliječno kisele bakterije potrebne za normalnu proizvodnju sira. A sir koji proizvedu je siguran za kupca ili onoga koji ga jede. Svi ostali proizvodi od mlijeka i mesa moraju biti podvrgnuti visokoj termičkoj obradi.

Ovdje je bitno i to da sva grla moraju biti podvrgnuta serološkom testiranju  i za daljnju upotrebu koristiti proizvod od zdravih životinja. Znači sva grla moraju biti pod strogom veterinarskom kontrolom .

Inače ova zaraza koja nam se desila nije smak svijeta, ali se mora iskorijeniti i da se više ona ili slične bolesti  ne dese. Neće se više desiti samo ako u buduće radimo sistematski na suzbijanju i prevenciji.

Rutinski nadzor se mora provoditi u visoko rizičnim grupama (čobani , radnici u mesarama, veterinari, laboratorijsko osoblje). O svemu ovome se mora pravovremeno izvještavati od strane zdravstvenih i veterinarskih službi.

 

Još jednom naglašavam da obavezno meso, mlijeko i mliječne proizvode podvrgnete termičkoj obradi prije kozumiranja, time ste spriječili mogućnost zaraze brucellom.

 

 

U Livnu, 21.07.2008 god.                                                     Darinko Mihaljević,dipl.ing.agr.

Foto:D.Suša
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 313 posjetitelja online

Novi komentari