Ti si ovdje : Home // Novosti // Duhovnost // Bogojavljenje - Sveta tri kralja - Vodokršće

Bogojavljenje - Sveta tri kralja - Vodokršće

IspisE-mail Autor Milan Krišto Četvrtak, 05 Siječanj 2012 00:00

tri_kraljaDana 06.01. katolici slave blagdan Bogojavljenja. Na taj se dan Crkva sjeća događaja opisanog u Evanđeljima, kada dolaze trojica kraljeva sa željom da se poklone novorođenom kralju. Došli su izdaleka i tražili Krista. U bogojavljenskoj evanđeoskoj poruci glavna je stvarnost novorođeni kralj Isus Krist, na čijem se vanjskom obličju ne vide nikakvi tragovi kraljevskog dostojanstva. On stanuje u jednoj seoskoj kolibici među siromašnim ljudima. On je kralj koji ne daje svečanih primanja, on je skriven, stavljen u stranu. A ipak je njegovo rođenje navijestila zvijezda te dovela mudrace s Istoka s darovima, da mu se poklone. I oni su tu, ne radi sebe, nego da svrate pozornost na novorođenog Kralja, kojega i oni naviještaju. 
 
Mage s Istoka, o kojima govori sv. Matej, ne spominjući im ni imena ni broja, kasnija je predaja pretvorila u kraljeve davši im imena: Gašpar, Melhior i Baltazar. Oko njih se stvorila dražesna legenda prema kojoj ih je pokrstio sv. Toma, apostol. Valjda zato što je on od apostola prodro najdalje na istok, čak do Indije. Poslije smrti triju kraljeva njihove bi relikvije bile odnesene u Carigrad, a odande u Milano, odakle budu prenesena u Köln. Nad tim je relikvijama, što se čuvaju u prekrasnoj škrinji, podignut na njemačkom tlu najveličanstvenija katedrala koja je još i danas najveći ures grada Koelna, u kojem se veoma razvilo njihovo štovanje. Ti sveti magi ili kraljevi bili su predstavnici poganskoga svijeta koji se dođoše pokloniti Isusu i na taj način naznačiti da je on Spasitelj za sve ljude.
Komentari (1)add comment

Drago Mihaljević said:

Drago Mihaljević
...
Pretelju objasni ti Bogojavljenje, Tri kralja, a ništa ne reče kako je Vodokršće s tim povezano. Nadam se da ima onih koji bi voljeli o tome više znati.
January 12, 2013

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 1625 posjetitelja online

Novi komentari