Ti si ovdje : Home // Priče // Priče Milana Krište // Praćka II

Praćka II

IspisE-mail Autor Milan Krišto Srijeda, 05 Kolovoz 2009 20:00

pracka_2


Praćka o kojoj će biti riječi je potpuno drugačija u odnosu na onu već opisanu. Naime, ova je preciznija i ubojitija od one prethodne. A evo kako je napraviti:


pracka_nacin1Način 1.

Uzme se grana na kojoj se nalaze pravilne rašlje (slika 1). Debljina grane u tome dijelu ne treba biti deblja od 1-2 cm a same rašlje oko 1 cm.

Rašlje se fino očisti, isiječe i uredi tako da nema nekih nepravilnosti (slika 2). Zatim se na kracima rašlji okolo zareže rez dubine od oko 2 mm na mjestu gdje će se pričvrstiti guma (slika 3).

Od unutarnje gume bicikla lijepo, bez nepravilnih rezova, se izreže gumica debljine 1 cm s time da na sredini ima malo proširenje za kamenčić (slika 4).

Gumica se na rašlje dobro učvrsti paljenom žicom ili špagom kako se ne bi skinula (slika 5). 

Praćka je gotova.

Praćku je vrlo jednostavno koristiti. U središnji  (prošireni) dio gume se stavi kamenčić, lijevom rukom se praćku čvrsto pridržava a desnom se napinje gumica zajedno sa kamenčićem. Pogledom se cilja. Otpuštanjem gumice iz desne ruke, vrši se ispaljenje prema cilju (slika 6).

Ova praćka vrlo je opasna i ubojita te se ne preporuča djeci za igranje.

Vaš preglednik možda ne podržava prikaz ove slike.

pracka_nacin2Način 2.

Vrlo slična ovoj je praćka koja se može napraviti od žice elektrovodiča. 

Uzme se malo deblja žica od kablova za struju (ne licnasta žica sa puno tankih žičica) koja je prekrivena plastičnim plaštom (slika 1). Dužina ovisi o tome kolika će biti praćka.

Žica se savije u oblik slova „?“ (slika 2). Na vrhovima se plastični plašt 1 cm od kraja žice, uokolo zareže i skine (slika 3).

Pronađe se tanka gumica poput one što se nalazi u gumi od gaća. Svaki kraj te gumice se provuče kroz skinute komadiće plašta i zajedno se vrate na žicu (slike 4) i. Praćka je gotova (slika 5).

Kao streljivo za ove praćke koristili su male metalne kukice napravljene od tanke žice ili papirni smotuljci. Praćka je precizna i opasna ukoliko se za gađanje koriste metalne kukice. Uglavnom je istu najbolje koristiti za pogađanje papirnim smotuljcima koji su bezopasni. 

Vaš preglednik možda ne podržava prikaz ove slike.
Komentari (2)add comment

Prackonja said:

0
Brv.
smilies/grin.gifsmilies/grin.gifsmilies/grin.gifsmilies/grin.gifsmilies/grin.gifsmilies/grin.gifsmilies/grin.gif smilies/angry.gifsmilies/angry.gif smilies/kiss.gifsmilies/kiss.gif
Bravo,kolikog je dometa? I možel usmrtit mačku ili pticu? smilies/kiss.gifsmilies/kiss.gifsmilies/kiss.gifsmilies/kiss.gifsmilies/kiss.gifsmilies/kiss.gifsmilies/kiss.gifsmilies/kiss.gifsmilies/kiss.gifsmilies/kiss.gifsmilies/kiss.gifsmilies/kiss.gifsmilies/kiss.gifsmilies/kiss.gifsmilies/kiss.gifsmilies/kiss.gifsmilies/kiss.gifsmilies/kiss.gifsmilies/kiss.gifsmilies/kiss.gifsmilies/kiss.gifsmilies/kiss.gifsmilies/kiss.gifsmilies/kiss.gif
September 15, 2011

prackas123 said:

0
guma za pracku
koju gumu treba uzeti jeli treba kupiti?
ocekujem odgovor.
October 31, 2011

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 308 posjetitelja online

Novi komentari