Ti si ovdje : Home // Priče // Priče Drage Mihaljevića // Bariša Mihaljević

Bariša Mihaljević

IspisE-mail Autor Drago Mihaljević Srijeda, 13 Listopad 2010 13:48

Jedan od najpoznatiji, ako ne i najpoznatiji, seoski starešina krajem 19-og i u prvoj polovini 20-og vika, bijo je sigurno Bariša Mijaljević, sin Luke i Anđe Krstanović. Rođen je 1863., a umro 1943., od tifusa. U svoje vrime bijo je među najvećim gazdama u livanjskom kraju. Jedan od ritkih koji je imo konja sedlenika (konj koji je služio samo za jahanje). Priča kaže da je bijo glavar najveće seoske zadruge od 50-ak članova, iako je bijo najmlađi brat. Miroslav Džaja navodi da je imo 1000 ovaca i stotine koza. Kao seoski knez išo je kod cara u Beč di je i slikan s velikim komadom mesa u ustima. Slika je, navodno, objavljena u ondašnjim novinama. O tome pokojni Ante zv. Šatun kaže: „Išo Bariša u Beč i ova Šepčinova. Njizi dvoje izabrati. Slikalo ji kako gložđu kost u Beču“.

groblje_zagoricani            Ukopan je u zagoričkom greblju, a na grobu piše da je rođen 1858., što je netočno. Tada je rođen njegov stariji brat koji je umro k'o dite, a zvao se isto Bariša pa su i njemu dali to ime, poslim smrti prvog. Ženijo se dva puta.

            Prva žena mu je bila Luca Ivković iz Zagoričana (ćer Mate i Ruže r. Mioč pretci Ante Ivana Ilina), umrla 1912. s 49 godina od „bolesterca“, „nije opremljena nisu zvali, naglo umrla“. Š njom je imo petero dice od kojih su živi ostali Pere (rođen 1888.) te imo dva sina: Ivića i Milana i Kaja mater Jure Jakiše Mihaljevića.

            Druga žena mu je bila Ruža Tomasović-Šimić iz Galečića, r. 1880., vinčani 1914. (udovica), umrla 1985?. Š njom je porodijo: Stipu, Mirku i Marjana koji je umro 1948. kao vojnik u Beogradu.

            Ne zna se kada i kako je Bariša, kao najmlađi brat, što tada nije bijo običaj, posto kućni starešina. Priča kaže da je svu četvericu braće otac Luka poslo da u Livno potriraju i prodaju volove. Svakom sinu je dao po jedan šćap. Kad su se vratili iz Livna samo se Bariša vratijo sa šćapom dok su ga ostali odbacili poslim prodaje volova kao nepotrebnu stvar. Tada je ćaća Luka vidijo da je Bariša najčuvarniji pa je njemu povirijo gazdinstvo u kući.

          Ne zna se ni  kada su se braća podilila, ali iz pričanja se more zaključiti da su se dilili kada je već bijo po drugi put oženjen jer je Šimuša «diktirala u kući». Priča kaže da su se podilili kada je svakom od braće napravljena kuća i u njoj ognjišće tako da su samo vatru tribali upaliti.

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 842 posjetitelja online

Novi komentari