Ti si ovdje : Home // Priče // Priče Milana Krište // Križ

Križ

IspisE-mail Autor Milan Krišto Utorak, 08 Studeni 2011 07:12

kriz_kristeBraća, Jako, Marko, Bože i Mijo, odlučili su podići spomenik svojim roditeljima, pa su naručili veliki kameni križ. Običaj je bio u to vrijeme podizati spomenike u obliku križa jer drugi oblici spomenika, poput ovih današnjih, nisu se radili.

Na spomeniku, križu, budući sva slova nisu mogla stati jer su šabloni što ih je koristio klesar vjerojatno uvjetovali broj slova, piše:

OVI K (križ) UZDIŽ (uzdižu) KRIŠTO (pisalo je JAKO što  je Jure obrisao) I MARKO, BOŽE I MIJO SVOME OCU PERI R (rođenom) 13.08.1871. G (godine) + 13.4.1922. MAJCI RUŽI R (rođenoj) 1875.12.4. + 4.5.1938. BRAĆI IVANU R (rođenom) 1894.18.1. +18.1.1965. I ANTI R (rođenom) 9.11.1909. + 11.5.1944. POČIVALI U MIR (miru).

Oni su odlučili isklesati imena i godine rođenja i smrti roditelja te rano preminule im braće. Iako su u blizini groba i samom grobu bili pokopani i drugi članovi iz obitelji, poput djece i nevista koje su umrle uglavnom poslije poroda, njihova imena se na križu nisu navodila. Nitko tome nije ni pridavao toliko važnosti,  jer  su stariji o tome odlučivali i tako je moralo biti. Da je bilo volje i da je klesar, Matko Brnića što je klesao slova bio vičniji poslu, što dokazuje isklesani tekst, mogla su se upisati i druga imena umrlih. Ali, eto nisu.

Jure je bio vrlo ljut na sve njih što nisu isklesali i njegovo ime na križu, kad su već isklesali svoja, jer u grobu počiva i njegov ćaća Ivan, a mislim da mu je i mater tamo pokopana, pa je možda bio red da se i njegovo ime nađe uz njihova. Barem je Jure tako mislio. Posebno je bio ljut na strica Jaku jer je vjerojatno o podizanju križa i tekstu odlučivao on, kao najstariji od braće, budući su  Bože i Mijo već radili u Njemačkoj u to vrijeme i nisu bili kod kuće. Oni vjerojatno nisu puno utjecali na sve to. Da li je Jure sudjelovao u troškovima podizanja križa teško je sada to reći? Tako je bilo kako je bilo.  Ništa se nije moglo ispraviti na već isklesanom križu, te nije niti postojala mogućnost dopisivanja novih imena. Takvo stanje je moralo biti prihvaćeno od svih pa i od strane Jure.

Jure se s tim nije mirio pa je jednoga dana, nakon velike svađe sa stricem Jakom, kako je bio lovac, uzeo pušku i otišao u groblje pod prijetnjom da će pucati u križ. Dobro se sjećam, svi smo ga pogledima pratili kako ljut, uz prijetnje, odlazi u groblje. Došao je do križa, stajao malo kod njega,  pa se odmaknuo nekoliko koraka, kao da je odmjeravao razdaljinu za pucanje. Nije pucao nego se nedugo nakon toga vratio do križa i dugo stajao kraj njega nešto radeći.

Poslije su svi imali što vidjeti. Ostrugao je samo ime strica Jake koji  je bio jako žalostan nakon tog Jurinog čina i nikada mu, dok je bio živ, vjerojatno to nije oprostio. Nikada, stric Jako, nije dao napisati ponovno svoje ime na taj križ. Vjerojatno je i Juri bilo žao što je u ljutnji  to napravio.

Križ, malo pomaknut iza novog spomenika,  i dan danas stoji nad grobom u koji je pokopan Jure.

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 401 posjetitelja online

Novi komentari