Ti si ovdje : Home // Novosti // Vijesti iz kraja // Branitelji Livna, gdje ste danas?

Branitelji Livna, gdje ste danas?

IspisE-mail Autor Administrator Srijeda, 18 Travanj 2012 09:14

Livanjsko_Polje_sa_SatoraJutros je i nebo proplakalo nad tužnom sudbinom branitelja Livna. Nebo oblačno, snijeg pada, vjetar puše kao da nije mjesec travanj-proljeće. Upravo se prisjećam proljeća u Livnu te nesretne 1992 godine, čini mi se da nikada nije bilo ljepše,ali... Tako je, a davno prije točno 19 godina u 9 sati i 20 minuta počeo je prvi napad na Livno. Napad je krenuo iz skoro svih pravaca prema Rujanima, Čelebiću, Korićini-Priluci, Strmici... Sjećam se tih trenutaka kao da je danas, sjećam se momaka koji su od djece odjednom postali muškarci tvrdih crta lica. Bili smo mladi nismo uopće znali šta nas čeka tih dana, hoćemo li uopće preživjeti, gdje su nam obitelji,šta nam je sa kućama!? Taj dan smo shvatili svu ozbiljnost rata, života, koliko je to opasno. Mnogi koji su tada bili na Livanjskim crtama bojišnice nisu među živima, mnogi su ostali invalidi,ali ima i nas koji smo ostali i među živima i još uvijek hvala Bogu zdrave pameti. Zašto Vam ovo zadnje kažem, jer bi mnogi od današnjih Livanjskih moćnika bili najsretniji da nema nikoga od nas pa da mogu iskrivljivati priču o obrani Livna. Njima je najveći problem što oni nisu bili uopće u Livnu, u to vrijeme ili su malo kasnije otišli na studiranje, posao itd. kao da je rat trajao samo par mjeseci. Često se puta zapitam kako ih nije sramota da se pojavljuju na televiziji, radiju, portalima kao tobože ugledni stanovnici Livna, političari, direktori, poduzetnici, a za vrijeme obrane Livna samo su rijetki od njih bili cijelo vrijeme rata u obrani sa puškom. Branitelja Livna danas nema nigdje ili su se totalno povukli ili su odselili. Pogledajte tko danas obilazi crte Livanjske bojišnice, znaju li oni gdje je to uopće!? Zašto jednom ne postroje Livanjsku brigadu"Petar Krešimir IV", pa da vide koliko nas je tada bilo, tko je u stvari uopće bio. Sjećaju li se oni te slavne brigade koja je branila tog proljeća čak 85km bojišnice Livna, koja je brojila čini mi se oko 2-2500 momaka, koja je uistinu opravdala naziv po slavnom Hrvatskom Kralju. Tako je to je bila jedna od najboljih brigada u domovinskom ratu uopće, ali nitko od današnjih moćnika iz Livna ne želi razgovarati sa njenim pripadnicima. Pitaju li se danas Livanjski moćnici kako branitelji Livna danas žive,šta im treba, jesu li se zaposlili,imaju li s čime djecu prehraniti, poslati u školu, na studij itd..
brigada_petar_kresimirIVMa, kako će se pitati, šta ih briga oni su se danas "uhljebili" preko naših leđa, od 1996.god. do danas su zapošljavali dezertere (vjerovatno ne besplatno), velike poslove su davali poduzetnicima koji su za vrijeme rata bili u Njemačkoj, ma mogao bih beskonačno pisati. Dragi moji branitelji, bi li ste danas uradili isto kao 1992.god. kada vidite da to nitko u Livnu ne cijeni. Bi ste li danas branili općinu Livnu, koja je možda u tom trenutku bila možda strateški jedna od najvažnijh, tu se branila Hercegovina, Dalmacija, nije slučajno General Mladić tu izgubio prvu bitku, a ni danas ga cijeli svijet ne može uhvatiti. Sjećate li se pjesama kao npr.Viktorija, Zmija me za srce ugrizla, Jer ja noćas čuvam svoje Livno, Sturbu, Duman... Sjećate li se kako nas je malo bilo tada po Livnu itd.. Dalje ostavljam Vama dragi moji prijatelji branitelji da se prisjetite tih dana, ja najvjerovatnije neću ni na jednu od fešta ovih dana, a i nisam nikada ni bio, jer mi poniženje sjediti sa dezerterima, ratnim profiterima koji se mnogi kite kako su branili Livno. Birati ću i dalje društvo, samo mogu pričati sa istinskim braniteljima, njihovom djecom (barem one koje poznam) o obrani Livna, Hrvatske, Hercegovine i svih Hrvata u BiH.
Zato dragi moji prijatelji,glavu gore mi smo ipak najsposobnija generacija Hrvata, Livnjaka, mi smo pobjednici u ratu ali na žalost gubitnici u miru...

Komentar jednog branitelja: KRISTIJAN

A sjećate li se vi svi skupa gospodo CRVENIH BERETKI-VUKOVA pripadnika tadašnje 5.bojne 4.brigade ZNG-a (kasnije 1.bojne 4.gardijske brigade HV)?
Sjećate li se vi svi skupa upće nas koji smo došli u travnju 1992. na Kupres, pa sa Kupresa u Livno na Korićinu? Sjeća li se itko da smo mi toga famoznog 13.04.1992. bili ti koji smo zaustavili četnike Ratka Mladića i puk.Lisice? Sjećate li se Antonia Režića, poginulog toga dana na Korićini? Govori li vam što ime Ante Šaškor, Alen Kužić, Dominique Guy, Vladimir Benac, Argentinac, Dražen Bogdanović .....??????? Slabo nas se sjećate gospodo, slabo do bola!!!! A 7 mjeseci smo mi vas tu branili i organizirali obranu Livna. MI najbolje znamo kako je to bilo, mene je prva granata na Korićini digla iz snijega! Kad su svi bježali ostalo je nas 20-ak, i mi smo sredili 2 tenka i pun k... pješadije! Iz Splita sam došao dobrovoljno u Bosnu sa 18 godina, prošao sito i rešeto, pokopao prijatelja i prijatelja, a nikada nisam ništa za to tražio niti dobio, osim možda jedno HVALA! Ali zato hvala vama svima što nas se sjećate na datume tih obljetnica, pa nas pozovete malo gore da se malo družimo, pa da vam mi kažemo tko je gdje bio, tko je bježao, tko je ginuo i tko je uopće tko! Bivši pripadnik 4. gardijske brigadeTekst je prenešen sa portala www.livno-tomislavgrad.com u povodu obilježavanja 19. godišnjice obrane Livna.
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 5153 posjetitelja online

Novi komentari