Ti si ovdje : Home // Priče // Vaši tekstovi // „Život mi je bio Krist, a smrt dobitak“

„Život mi je bio Krist, a smrt dobitak“

IspisE-mail Autor Draško Mihaljević Srijeda, 08 Svibanj 2013 19:02

„Život mi je bio Krist, a smrt dobitak“ - sluga Božji Ivan Merz

tenk_rujani_2013Proteklih dana, u travnju mjesecu, nakon dvadeset i jedne godine, prisjetili smo se povijesnih i ponosnih dana, dana obrane Livna.

Neizvjesni i iscrpljujući bili su to dani, kao što su nam i današnji, u ovoj političkoj i gospodarskoj situaciji. Kako u Livnu tako i drugdje gdje je bilo potrebe braniti hrvatska ognjišta, livnjaci su to s ponosom činili. Danas smo iscrpljeni i u neizvjesnosti očekujemo sutra.

Sagledavajući društvo u kojem živimo, znajući zašto smo krenuli u obranu domovine, često si danas postavljamo pitanje: Zašto smo uopće sudjelovali u ratu?

Tko nam može dati odgovor?

Da li je to čovjek  koji je imao ratno iskustvo u životu, a ujedno je svoj život uspio uzdići na čast oltara? Prvi vjernik-laik Crkve u Hrvata uzdignut na čast oltara.

Naš sunarodnjak, iako nije bio hrvatskog podrijetla, sluga Božji Ivan Merz rođen u sjedištu naše biskupije Banja Luci,  pod konac Prvog svjetskog rata, u kojem je bio mobiliziran i poslan na talijansko bojište, piše ocu ove riječi: „Zahvalan sam Bogu što sam sudjelovao u ratu, jer me je rat naučio mnogomu što ne bih nikada inače spoznao. Želim živo da opet postanem slobodan i da uskladim svoj život prema onome što sam spoznao da je pravo“.

Do kakvih je saznanja Ivan došao za vrijeme rata i susreta sa svakodnevnim trpljenjem, pokazao je njegov daljnji život.

Život orla Kristovog, koji nam je pokazao put k Suncu, opisan je u mnogim knjigama, časopisima, brošurama, člancima i studijama.

Sve o bl. Ivanu Merzu može se naći na Internet-adresi: www.ivanmerz.hr.

Papa_reljef_ivan_merzKratka biografija koju je izdala Postulatura Ivana Merza, navodi sljedeće: „Bl. Ivan Merz rođen je u Banjoj Luci 16. XII. 1896. gdje je završio gimnaziju i maturirao. Započeti studij u Beču prekida mu Prvi svjetski rat. Poslan je  na talijansko bojište gdje doživljava potpuno obraćenje Bogu. Nakon rata 1919. nastavlja studij književnosti u Beču i potom kroz dvije godine dovršava ga u Parizu. 1922. dolazi u Zagreb gdje postaje profesor na gimnaziji. Doktorirao je na Sveučilištu u Zagrebu radnjom „Utjecaj liturgije na francuske pisce“. Kao Bogu posvećeni laik kroz šest godina razvija veliku apostolsku aktivnost u Hrvatskoj na polju odgoja katoličke mladeži. Promiče revno liturgijsku obnovu i Katoličku Akciju Pape Pija XI. Potpuno odan Crkvi i Kristovu namjesniku u Rimu živi svetačkim životom prožetim štovanjem Euharistije. Nazvan je „stupom Crkve“ u Hrvatskoj. Umire na glasu svetosti 10. svibnja 1928. god. Grob mu se nalazi u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu. Njegovo ime i duhovna baština tisućama mladih postali su program života i djelovanja. Papa Ivan Pavao II. Proglasio ga je blaženim u Banjoj Luci 22. lipnja 2003. i postavio ga je, napose mladima i vjernicima laicima, za uzor kršćanskog života. Brojne milosti i uslišanja dogodila su se po njegovu zagovoru.“

Danas, 10. svibnja, na spomendan njegove smrti vrijedno je spomenuti tekst koji je uklesan na nadgrobnoj ploči, a koji je Ivan pisao neposredno prije smrti, koji glasi: „Umro u miru katoličke vjere. Život mi je bio Krist, a smrt dobitak. Očekujem milosrđe Gospodinovo i nepodijeljeno, potpuno, vječno posjedovanje Presvetog Srca Isusova. I. M. blažen u pokoju i miru. Duša će moja postići mir za koji je stvorena. U Gospodinu Bogu.“

 

bl_ivan_merc_gotovinaNaš general koji je velike bitke vodio s livanjskog polja, nakon njih, boraveći u zatvorskoj ćeliji u Haagu, najvjerojatnije je tražio odgovor na slično pitanje našemu s početka teksta.

Da li je general Ante Gotovina slikajući portret vojnika Ivana pronalazio odgovor na to pitanje?

Dobio sam od postulatora Postulature Ivana Merza o. Božidara Nagya kratak opis slike koju je naslikao general Gotovina, a on glasi:

„Ambijent u koji je autor slike smjestio bl. Merza jest zatvorska ćelija. S desne strane se vidi dio okrvavljenog raspela-znak patnje i trpljenja u njegovu životu, ali koja ostaje iza njegovih leđa. Bl. Ivan okrenut je prema malom prozorčiću kroz koji dolazi svjetlo koje sugerira oslobođenje i život. Na licu bl. Merza možemo pročitati svu patnju rata, ali i surovost ljudske zloće i nepravde koju je morao trpjeti; no on ne očajava jer ima nadu u pobjedu i Božju pravdu! Kroz svetački lik bl. Ivana Merza s kojim se preko ove slike general Ante Gotovina duhom identificirao, ni on ne gubi nadu; zajedno s njime i uz njegovu nebesku pomoć ide prema Božjem svjetlu, prema slobodi koju Bog dariva. I taj Božji dar za koji se cijela Hrvatska molila stigao je 16. XI. 2012.! Hvala generalu Anti za sve što je učinio i pretrpio za svoj narod i hvala Bogu i bl. Ivanu Merzu za dar slobode hrvatskom slobodu!“

 

Himna blaženom Ivanu Merzu

Ivane, o mužu vrli,
ti si Božji nama dar,
Zbog vrlina neumrlih,
uzdignut si na oltar.

Mladima si uzor sveti
u borbi im  životnoj.
U zlu svakom što im prijeti
zagovor im pruži svoj.

Bog je svoje snage rijeku
utočio u duh tvoj,
u vremena kratkom tijeku
da posvetiš život svoj.

Bosna ti je život dala
i svetosti prvi sjaj.
Hrvatskoj te darovala,
obje tvoj su zavičaj!

Vjeri, miru i slobodi
uči dušu roda svog.
Kristov Orlu, i nas vodi
k Suncu svoda nebeskog.

 

(Prvi puta službeno izvedena prigodom beatifikacije. Napisao: fra Ladislav Fišić)


MOLITVENIK BL.IVANA MERZA >>>

 

autor:Draško Mihaljević -Višnjevac

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 7540 posjetitelja online

Novi komentari