Ti si ovdje : Home // Priče // Priče Milana Krište // Markova trešnja

Markova trešnja

IspisE-mail Autor Milan Krišto Utorak, 09 Listopad 2007 18:34

Marko Nikin (Tošin) imao je vrt kod Brešušine kuće. Taj njegov vrt bio je poznat po tome što je bio ograđen plotom pletenim od ljeskovih grana a u njemu je Marko uzgajao sve, luk, mrkvu, peršin, salatu, kupus i još štošta drugo.
Nas nije zanimalo to nego trešnja koja je rasla u vrtu. U stvari mi smo je zvali trešnja, a ona je zapravo bila višnja.
Uvijek je rodila, nekada manje nekada više. Njegovi ukućani su bili zaduženi za čuvanje višnje, da je netko ne obere. A u tome su uglavnom uspijevali, ali polovično. Sustav čuvanja je bio takav da je netko od njih svakih pola sata dotrčao do ćoška Perkušine kuće, poviri ima li koga na višnji i nazad kući. I sve to trkom. U tome se najviše isticao Marijan zvan Bato (stalno je nosio bate za dva tri broja veće zato smo ga zvali Bato). Bato je bio dobroćudan, ali vrlo odan svom Marku u čuvanju trešnje.
Mi smo znali da po noći nitko višnju ne čuva. Ako uspiju cijeli dan pa ne mogu baš još i cijelu noć čuvati. Kako ne bi imali problema u kući, znali smo zbog trešnje noćevati u pojati na sijenu. To je bilo zgodno jer nije postojala mogućnost da nekoga od ukućana probudimo.
Tako bi Markov trud oko čuvanja nestao u jednoj noći. Ostala bi koja višnja neobrana da znaju kakve su bile.
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 312 posjetitelja online

Novi komentari