Ti si ovdje : Home // Priče // Priče Drage Mihaljevića // Mihaljevići - o prezimenu

Mihaljevići - o prezimenu

IspisE-mail Autor Drago Mihaljević Četvrtak, 21 Siječanj 2016 00:00

pisanjeMihaljević je bilo prezime koje su nosile dvije plemićke obitelji iz Hrvatske. Jedna od njih bila je iz klana Mogorovića. Povijesni zapisi o njima pronađeni su u pečatu koji datira iz 1641., a pripadao je je nekom Nicolausu Mihaljeviću. 

        Drugoj obitelji je kralja Ferdinand III. dodijelio grb i hrvatski status plemstva i to: Markusu Mihaljeviću, njegovom sinu Markusu i njegovom bratu Georgu, u Beču 19. prosinca 1643. Kralj Ferdinand V. je dodijelio mađarsku titulu barona Michaelu Mihaljeviću koji je imao čin generala. Proglašen je plemićem u Beču 5. srpnja 1638.   
        Drugi podatci spominju obitelj koja je nosila drugačiji oblik prezimena - Mihajlević (ovaj oblik prezimena može se naći na grobovima u našem groblju ali i u starim maticama). Ovu obitelj proglasio je plemstvom kralj Leopold II.: Markusa Mihajlevića koji je posjedovao nekoliko imanja u Indiji u pokrajini Syrmie i njegovog sina Johanna u Firenci 23. svibnja 1791. g.
        Prezime Mihaljević se izvodi iz očeva imena (izvedeno je od oca). Prezime ima korijene u osobnom imenu Mihael s nadopunom „-ević“, što označuje podrijetlo. Zato se ovo prezime može prevesti „sin ili potomak Mihaela“. Na hebrejskom jeziku „Micha'el“ znači „Tko je kao Bog?“.
PodrijetloMihaljević je gotovo u potpunosti hrvatsko prezime podrijetlom iz jugozapadne Bosne, te je vrlo rijetko i srpsko prezime (iz Slatine). Relativno najviše Mihaljevića u proteklih sto godina rođeno je u općini Livno, dok su u Hrvatskoj glavna ishodišta bila Dusina kraj Vrgorca, Badanj kraj Drniša i Točionik kraj Dubrovnika.

 

MigracijeGlavni migracijski pravci Mihaljevića u prošlom stoljeću zabilježeni su iz Livna u Zagreb, iz Livna u Osijek te iz Livna u Split. U RH danas živi oko šest tisuća Mihaljevića. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je oko tri tisuće, ali se zbog migracija i iznadprosječnog broja djece njihov broj do danas udvostručio. Prema dostupnim podatcima Mihaljevići su iznadprosječan broj djece imali do 80-ih godina prošlog stoljeća ali, nažalost, od tada i Mihaljevići su „u trendu“ pa je broj novorođenih u stalnom padu. Zbog toga se ne može očekivati povećanje broja, kako u RH tako i u glavnim ishodištima ovoga prezimena.

Znameniti i istaknuti MihaljevićiVeći broj uglednika koji su u prošlosti zadužili Hrvatsku nosili su ovo prezime, više poznatih umjetnika, vojnika i časnika, poznatih znanstvenika, od kojih su najpoznatiji:

 

 •  
  1. Mikac Mihaljević, ban čitave Slavonije (14. st.),
  2. Petar Mihaljević, slikar (16. st.)
  3. Bonaventura Mihaljević, profesor filozofije (18. st.),
  4. Mihailo Mihaljević, austrijski pukovnik (1748-1794),
  5. Benko Mihaljević, gramatičar (18. st.),
  6. Bonus Mihaljević, pjesnik (18. st.),
  7. Mihajlo Mihaljević, teolog (19. st.),
  8. Mihovil Mihaljević, austrijski general (1770-1845),
  9. Vicko Mihaljević, političar i književnik (1861-1911),
  10. Mihovil Mihaljević, podmaršal (1864-1925),
  11. Fran Mihaljević, sveučilišni profesor (20. st.), čije ime nosi Klinika za infektivne bolesti u Zagrebu,
  12. Mignon Mihaljević, novinarka i prevoditeljica (1925-)
  13. Branko, Mario i Branimir Mihaljević, (otac, sin i unuk) iz Osijeka – pjesnici i glazbenici.
 
Postoji još znatan broj Mihaljevića koji su postigli uspjeh u svom zanimanju, ali nitko nije toliko poznat javnosti da bih ga ovdje, ne učinivši nepravdu desetinama drugih, naveo.

 

Komentari (2)add comment

Dijana Mihaljevic said:

0
...
Ma nema do nas Mihaljevica nista! smilies/grin.gif
December 29, 2015

Slobodan said:

0
priilog
Poštovani!

Prezime postoji i u staroj Crnoj Gori još iz XV-vijeka kada su prvi naselili
Ceklin,u neposrednoj blizini tada formirane prijestolnice Cetinja,podigli crkvu svete
Tekle.Nažalost,posljednji stanovnik je bio moj pokojni stric.

Srdačan pozdrav
November 23, 2019

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 1921 posjetitelja online

Novi komentari