Ti si ovdje : Home // Novosti // Duhovnost // SAVRŠEN SVIJET

SAVRŠEN SVIJET

IspisE-mail Autor Milan Krišto Ponedjeljak, 14 Srpanj 2008 20:21

hrastUmoran od napornoga posla na njivi, seljak odloži motiku te se uputi u hladovinu hrasta što je rastao u dnu njive, malo odmoriti. Ležeći tako s rukama pod glavom, gledao je ogromnu krošnju i divio se dugim i čvrstim granama koje su na sebi imale bezbroj zelenih listova. Zamijetio je kako se među silnim lišćem nalaze i maleni plodovi s kapicama. Bili su to žirovi.

Gledajući tako sve zajedno, pomisli:

«Bože moj, pa baš mi nekako nisi logično stvorio ovaj svijet. Evo gledam ovaj hrast i mislim kako bi bilo nekako daleko skladnije kada bi na njemu bio krupniji plod a ne ovako mali – žirovi. Tolika snaga stabla i njegovih grana sigurno mogu podnijeti veće plodove. Recimo, eno tamo na njivi gledam lozu na kojoj raste lubenica. Tako malena i krhka loza a tako veliki plod. Baš nekako nelogično. Po meni bi bolje bilo kada bi lubenica rasla na hrastu a onaj mali žir na lozi. Nekako bi bilo skladnije.»

Dok je tako ležeći upotpunjavao svoja razmišljanja o skladnosti što ju je Bog na zemlji stvorio, padne žir sa grane ravno na njegov nos. Udarac žira u nos ga je toliko bolio da su mu suze same od sebe tekle od boli.

Sjeti se odmah svojih razmišljanja o skladu koji je maloprije doveo u pitanje pa veli:

«Ipak si ti, dragi moj Bože, savršeno stvorio ovaj svijet. Što bi se dogodilo da je kojim slučajem na ovome hrastu rasla lubenica?»

 

(Ovu prispodobu sam pročitao u kalendaru «Dobri pastir» ne znam za koju godinu je bio)

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 1187 posjetitelja online

Novi komentari