Ti si ovdje : Home // Priče // Priče Milana Krište // ZABAVNI ŽIVOT

ZABAVNI ŽIVOT

IspisE-mail Autor Milan Krišto Srijeda, 14 Siječanj 2009 09:47

 

disco_kugla


Zabavni život mladih iz vremena sedamdesetih i početka osamdesetih svodio se uglavnom na večernja sijela u kućama djevojaka iz susjednih sela i zaselaka. U to vrijeme počeli su se pojavljivati prvi gramofoni. Rijetke kuće su imale radio a onda se može zamisliti koliko je tek rijetkih kuća imalo gramofon. One kuće što su uspjele kupiti gramofon, nisu baš mogle u početku kupovati gramofonske ploče pa je korist od gramofona bila mala. Pošto je gramofon u pravilu imao i radio, onda je koristio kao radio koji je uglavnom bio postavljen na srednje valove jer emitiranja preko UKV područja u to vrijeme nije bilo.  

Nije to tako trajalo dugo. Vrlo brzo je mladež nekako dolazila do gramofonskih ploča. Kupovale su se ali vrlo rijetko i uglavnom male tzv. singlice. U početku su se kupovale uglavnom ploče sa narodnom glazbom. Rijetki su zaljubljenici u zabavnu glazbu svakim danom su pridobivali sve više sljedbenika. Tako su krenula prva zajednička preslušavanja ploča a onda posudbe, pa kupovine i tako. 

Subote navečer su bile rezervirane za sijela a ona su organizirana uvijek kod nekoga tko je imao gramofon. Tako bi se u kući okupili svi mladi iz sela i zajedno slušali glazbu sa ploča. Iz drugih sela, znajući gdje se mladež okuplja, dolazili su momci i priključivali se ovima u selu. Slušanje glazbe bi trajalo do nekih kasnih večernjih sati, jer su se stariji vraćali sa sijela iz susjedstva pa je glazba morala utihnuti a mladež se polako razilaziti. Ostajali bi oni koji su imali ozbiljne veze. 

gramofonTako su se počeli mladi okupljati oko gramofona. Bilo je to vrijeme kada su se počeli pojavljivati i prvi disco klubovi. Jedan od poznatijih, ako ne i najpoznatiji, u to vrijeme bio je disco klub „RAJ“ u Potočanima. Taj disco je bio sastajalište mladeži uglavnom nedjeljom popodne a nalazio se u Perišinom selu, točnije u podrumu Vučinove kuće. Već tada je disco klub ugošćavao poznata imena tadašnje estrade poput „Stijena“ čiji je vokal u to vrijeme bila Zorica Kondža.  

Drugi poznati disco bio je u Domu u Dobrom koji je radio isto tako samo nedjeljom popodne i to uglavnom preko ljeta. Iznimno je radio i zimi ali samo oko Božića kao i većina drugih. 

Sljedeći poznati disco bio je disco u Domu u Vidošima. Bio je doduše i najveći disco klub a u njemu su gostovala najpoznatija imena tadašnje estrade poput: Bijelog dugmeta, Miše Kovača, Mila Hrnića, Josipe Lisac, Vatrenog poljupca i mnogih drugih i danas poznatih imena. Disco klub u Vidošima bio je sastajalište mladeži iz cijele livanjske kotline i šire. 

Drugi svakako najveći bio je u Šujici u Domu. Poput vidoškog i šujički je organizirao koncerte poznatih imena glazbene estrade iz tog vremena. Šujički disco posjećivali su i livnjaci i duvnjaci i kuprešaci. 

I kod nas u selu je bilo nekoliko pokušaja da se pokrene disco klub. Tako je jedan od prvih koji je u to vrijeme egzistirao bio disco klub u Izgoriličinoj staroj kući. Koliki je to disco bio dovoljno govori to što je bio u njihovoj nekadašnjoj „sidetijoj“ sobi. Ali bio je disco i to disco koji je u to vrijeme okupljao svu mladež iz sela a znali su doći i mladi iz okolnih sela. No taj disco nije dugo trajao. Svega možda jednu sezonu.  

Disco je postojao i kod Zubera i to na nekoliko mjesta. Jedan je bio u pojati pok.Marijana Jokića danas Nidžinoj pojati, drugi u današnjoj Bojkanovoj kući a bilo ih je u još nekim kućama. Međutim ni jedan od njih nije dugo trajao.  

Sljedeći disco u selu je bio disco u školi. Nekoliko je puta mladež iz sela pokušala u školi napraviti disco. Uspjeli jesu u više navrata okupiti mladež iz sela i okolice ali nikada disco nije doživio uspjeh disco kluba u Potočanima. 
 
 
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 362 posjetitelja online

Novi komentari