Ti si ovdje : Home // Novosti // Vijesti iz kraja // Božićni čestitari DA ili NE???

Božićni čestitari DA ili NE???

IspisE-mail Autor Administrator Utorak, 21 Prosinac 2010 13:19

bozicni_cestitari_200916.12.2010. gost u emisiji R. Livna bio je mr.fra Božidar Blažević, kapelan u župi Vidoši. Tema je bila božićni običaji u livanjskom kraju. Poslušajte ovu radio emisiju i dajte svoje mišljenje o ovoj temi.

&
Komentari (2)add comment

Drago Mihaljević said:

Drago Mihaljević
...
Nema ništa loše u čestitanju ako se provodi po starim običajima u svrhu još jačeg doživljavanja rođenja Isusovog i zbližavanja komšiluka. čestitati se počelo već od ranog jutra, a u čestitare su išli samo oženjeni muškarci, a kasnije svi muški od momaka na dalje i to generacijski u skupinama. Ulaskom u nečiju kuću skupina čestitara (najčešće 3-5 osoba). Čestitari bi malo posidili, nešto prigrizli, popili čašicu rakije ili vina i, uz pismu, odlazili dalje čestitati Božić u narednu kuću. Moralo se ući u svačiju kuću kako se nitko ne bi izostavijo i time uvridijo. Koliko je to bilo važno govori i jedna kletva. Kada bi se netko s nekim jako posvađo znalo se reći: „Ni na Božić ti neću doć“.
December 22, 2010

Cecura Boris said:

0
Bozicni Cestitari
Hvaljen Isus i Marija!Evo na samom pocetku ovog komentara zelim izraziti zahvalnost pokretanju komentara Bozicnih Cestitara.Zapravo se kod nas o toj temi vec duze vrijeme razmislja ,razmislja o tome da se na ovaj nacin ili obicaj ne moze vise cestitati .Razlog za promijenu dosadasnji obicaja ima vise ,(ne odlazak na svetu misu,psovka,vrijedjanje,ne paljenje svijeca sa svojom obitelji na vrijeme zbog kasnjenja Cestitaca ili pripijanoga Cestitaca,zbog nasih majki i zena koje padnu sa nogu od umora u iscekivanju preostalih Cestitara koji mozda i nece doci jer su negdije pijani zaostali pa ometaju i onu obitelj u cijem su domu)ima jos bezbroj razloga koji bi se mogli navesti u korist izmjene nacina Cestitanja Bozicnih Cestitara.Ja momentalno zivim u Frankfurtu ,ali kako doznajem nekolicina susjeda su se vec u tom pravcu opredjelila (mislim na izmjenu obicaja).Ja osobno mislim da je to potrebno i da se o tome moze razgovarati.Dakle ovako,kao prvo odlazak u Crkvu pogotovo u vecini pa zatim nakon povratka iz Crkve, prije rucka paljenje svijeca i slavljenje Bozica sa obitelji,poslije imamo vremena za obilazak rodjaka i prijatelja u svome zaseoku 5 do 6 kuca.
Ja mislim da bi sa ovakim nacinom Cestitanja Bozica bili svi sretni i radosni na Bozic.Zahvaljujem se i pozdravljam moje Livnjake u nadi da ce se nesto promijeniti.Bog
January 25, 2011

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 1202 posjetitelja online

Novi komentari