Ti si ovdje : Home // Novosti // Duhovnost // DRUGA KORIZMENA NEDJELJA

DRUGA KORIZMENA NEDJELJA

IspisE-mail Autor s.Maja Ivković Nedjelja, 20 Ožujak 2011 11:04

put_istina_zivot

Druga korizmena nedjelja donosi nam čitanja u kojima dominira ideja 'puta'. Abraham kreće na put u nepoznato, a Isus vodi svoje učenike na goru. Za Abrahama to je put kušnje, nesigurnosti i straha zbog mogućeg žrtvovanja sina Izaka koji ipak sretno završava. Za Isusa to je put uvjeravanja svojih učenika u ono što on jest i u ono što on treba učiniti za čovjeka. Pođimo i mi s učenicima na goru preobraženja i pokušajmo shvatiti što se tada uistinu dogodilo…

 

preobrazenje_2_kor_nedjelja2Isus je sa sobom poveo Petra, Jakova i Ivana na goru. U njihovu društvu zasjao je čudesnim sjajem. Nikada apostoli nisu takvo što vidjeli, pa ne znaju pravo ni opisati taj što se to dogodilo. Ali su jasno čuli glas Očev iz oblaka koji im je rekao: ''Ovo je Sin moj ljubljeni! U njemu mi sva milina!'' Tim istim riječima progovara Bog i prilikom Isusova krštenja na Jordanu. Ali sada, na brdu preobraženja, Bog nalaže još nešto. ''Slušajte ga!'' govori učenicima koji padoše licem na zemlju i silno se prestrašiše. Čemu taj Božji imperativ? Nekoliko dana uoči preobraženja Isus je prvi put učenicima navijestio svoju muku, smrt i uskrsnuće. To da Isus, učitelj i prorok, treba trpjeti i biti ubijen, učenici teško prihvaćaju, posebno Petar. Isus također govori učenicima i o njihovom trnovitom putu: ''Ako, dakle, tko hoće za mnom, neka se odreče samog sebe, neka uzme križ svoj i neka me slijedi!'' Nakon takvog nastupa Isusa učitelja, među učenicima su se vjerojatno pojavila brojna pitanja: Mora li Mesija trpjeti i tako sramotno na križu završiti? Je li njihov učitelj Isus stvarno Mesija? Jesu li oni krenuli za pravim Otkupiteljem? U takvom stanju Isus odabire trojicu učenika i vodi ih na goru preobraženja kako bi lakše razumjeli da je on uistinu Sin Božji i lakše prihvatili ne uvijek jednostavan put nasljedovanja. Izabrana apostolska trojka: Petar, Jakov i Ivan imat će jedinstvenu zadaću u Isusovu planu. Oni su već pokazali svoju odanost Isusu i on je za svakoga od njih imao posebnu zadaću: Petar će dobiti ključeve kraljevstva nebeskoga i imati zadaću utvrđivati braću u vjeri;  Ivana je Isus predvidio za skrbnika svojoj majci Mariji nakon što on podnese muku, a Jakov će poći Isusovim putem mučeništva i prvi će od apostola dati svoj život za Isusa. Isusu je stoga bilo osobito stalo da utvrdi njihovu vjeru, kako se ona ne bi u presudnim trenucima poljuljala.

Vjerojatno sada, pri kraju ovog pisanja očekujete onaj standardni govor o silasku s gore u Jeruzalem, u svakodnevicu često protkanu nimalo lijepim stvarima. Međutim, ovo pisanje neću završiti pišući o potrebi silaska s Isusovog brda preobraženja. Naprotiv, želim istaknuti potrebu uzlaska na goru našeg preobražaja. Lijepo je boraviti uz Isusa i produhovljene osobe čiji nas primjer krijepi, potiče i daje hrabrosti da i sami činimo velika djela. Ali razmišljamo li kada o potrebi našeg vlastitog preobražaja? Želimo li se mi preobraziti da drugima bude lijepo boraviti s nama?


s. Maja Ivković

{ x t y p o _ q u o t e }
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 1157 posjetitelja online

Novi komentari