Ti si ovdje : Home // Novosti // Duhovnost // Uništa - B.Grahovo

Uništa - B.Grahovo

IspisE-mail Autor Dubravko Suša Nedjelja, 22 Ožujak 2009 15:10

unistaBLAGOSLOV TEMELJA NOVE CRKVE U UNIŠTIMA

   Malo podinarsko selo Uništa  zemljopisno pripada općini Bos.Grahovo - Bosni i Hercegovini, a svim ostalim je vezano za Republiku Hrvatsku,  od puta jer se u to malo, u domovinskom ratu porušeno selo, gdje povratak prognanih i skoro 15 godina poslije rata ide puževim korakom pa domaći ljudi s pravom znaju reći da su ih svi zaboravili, može stići jedino putom iz Kijeva - R. Hrvatske. Opskrba električnom energijom i pokretna trgovina dolazi iz Kijeva pa i Sv. Misu slavi župnik iz Kijeva, Papinom odlukom još iz 1932.godine. Seoska crkva je porušena u domovinskom ratu, a inicijativom mjesne zajednice i njenog predsjednika Slavka Galiota se pokrenula akcije izgradnje nove na lokaciji uz postojeći seoski dom.
 
     Budući je zaštitnik župe Sv. Josip tako je u subotu, 21.ožujka 2009.god. slavljena Sv. Misa i blagoslov temelja nove crkve Sv.Josipa koju je predvodio gvardijan samostana Sv. Ante iz Knina fra Petar uz kijevskog župnika fra Tomislava i grahovskog don Ive.Toj izuzetnoj svečanosti prisustvovali su gosti koje ovo malo selo vrlo rijetko ima priliku ugostiti, od Predsjednice Federacije gđe Borjane Krišto, gradonačelnika Livna Luke čelana, gradonačelnice Knina gđe Josipe Rimac , predstavnika hrvatskih državnih ministarstava i županijske vlasti, a također i predstavnika Hercegbosanske županije.
   Zanimljivu opasku smo čuli od jednog starog dida koji veli da još nije imao prilike biti na Misi u Uništima uz čak TRI svećenika i da moli Boga da ga poživi da upamti svečanost otvaranja i blagoslova nove crkve.
unista_misaunista_temelji






unista_temelji02unista_temelji03







Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 300 posjetitelja online

Novi komentari