Ti si ovdje : Home

Mihaljevići u Zagoričanima početkom 19.st.

IspisE-mail Autor Drago Mihaljević Četvrtak, 21 Siječanj 2016 00:00

pisanjeMihaljevići se, kao stanovnici Zagoričana, u župnim maticama spominju već početkom 19. st., i to pod prezimenom Mijaljević, Mialjević ili Miajlović. Bilo ji je više, ali njijovo srodstvo, ako ga je bilo, nije moguće utvrditi. Jesu li neki od nji bili braća ili bliži rođaci ili su se slučajno (što je teško virovat) skupili s razni strana, nije moguće utvrditi. Zato ću ovdi navesti činjenice, kako su zapisane u župnim maticama.

  
       
           Prvi se (1802.) spominje Stipan Mihaljević. Te godine se Stipanu i ženi mu Boženi Mareljić iz Dobrog u Zagoričanima rađa sin Antun, dok im se drugi sin, Ivan, rađa u Potočanima 1810.g. Je li Stipan bio oženjen prije Božene Mareljić, ne zna se, ali se jedan Stipan Mihaljević zajedno sa ženom Matijom Brstilo iz Vržerala spominje kao roditelj na vinčanju Pavlije Mihaljević (1810.) koja se udaje za Jakova Ivkovića iz Zagoričana i opet na vinčanju Jele Mihaljević, koja se 1821. udaje za Matu Pašalića iz Potočana (kao misto odakle je nevista upisano je Dobro).  Treći (?) Stipan je bijo oženjen Anom Šakić iz Bukove Gore. Imali su sina Juru koji se 1821. ženi u Zagoričanima Magdalenom Maghlich. Zanimljivo je napomenuti da je to prvi mladoženja u Zagoričanima još od 1813. godine (virovatno zbog kuge). O daljoj sudbini „sve trojice“ Stipana nema podataka. Jedino sam pronašao da su od kuge 1817. i 1818. u Smričanima umrli Mihaljevići; Cvita 60 g., Stipan 40 g., Ana žena Stipanova 35 g., Ivana jam virgo 30 g., Anđa kći Stipanova 12 g., Kata kći Stipanova 10 g., Matija kći Stipanova 4 g  
          · Drugi važan Mihaljević s početka 19. st. je Matko Mihaljević  oženjen Katom Mazalo. Njima se 1805. rađa sin Ivan (koji je prvo muško dite Mihaljevića od 1802. godine), a nakon njega i Jakov 1809., Mijo 1811., Mate 1816.(svi su rođeni u Zagoričanima). Sigurno je odselijo u Potočane. Virovatno prije 1819. jer te godine u Potočanima udaje ćer Anđu.  Ovaj Matko je najvirovatnije onaj Mate Mihaljević iz Potočana (kako na spomeniku fra Mihovilu Sučiću u goričkom greblju napisa fra Ivo Mihaljević) što je, zajedno s Ivanom Mihaljevićem iz Zagoričana, dotiro kamenu gromadu za taj spomenik. Od Matkovi sinova uspijo sam, samo donekle, pratiti najmlađeg sina Matu koji se 1832. oženijo Anđom Anđelić iz Grgurića i kojima se u Zagoričanima rađa sin Ante 1833., a drugi sin Petar rađa se na Grgurićima 1840. godine. 

          · Treći Mihaljević koji se spominje u maticama je Grgo Mihaljević. Oženjen je bijo Anicom Ivković iz Zagoričana. Imali su četiri sina: Jozu, Nikolu, Petra i Matu. Odselijo u Potočane prije Matina rođenja (1812.). Po svemu sudeći u Potočanima su mu ostala tri sina (ili su se negdi raselili), a sin Petar se vratijo u Zagoričane i od njega su Mihaljevići-Pendići 

          · četvrti Mihaljević s početka 19.st. je Petar Mihaljević koji je bijo oženjen, ženom istog imena i prezimena kao i Grgo, Anom Ivković iz Zagoričana. U maticama je ostalo zapisano da su imali sina Juru koji se 1812. ženi Jozom Jozić iz Gornjih Grgurića. Jure i Joza su sigurno pretci današnjih Mihaljevića-Mišića u Potočanima. Osim Jure, koji je bijo najmlađi Petrov sin, možemo tvrditi da je imao i sina Ivana koji je zapisan na spomeniku Petru u zagoričkom greblju, na kojem piše 

NA 4.TRAVN
A 1866.
VIčNI SPOMENIK STA
VI ZAFALNI SIN IVAN
BLAGOM OTCU PETRU
MIHALJEVIćU KOI PRI
NU NA 20.
VELJAčE
1845
DOBI 110
GODINAH
___________________
NAPISA UNUK 
F.IVO MIHALJEVIć        
    
Koliko je još sinova imo? To možemo samo zaključivati prema predaji koja kaže da: 

     1. Antonići, Jurići i Šuljegići potiču od isti predaka, a to su Jandre Mihaljević i njegova žena Anica Krišto iz Buška Blata. 

     2. Barišići, Kulčani i Martinovići (Međa) potiču od isti predaka, a to su Ivan (napisan na spomeniku) i žena mu Matija đerek iz Šujice. Triba napomenuti da je Ivan imo još jednog sina koji se zvao Filip. U Zagoričanima mu je, polovicom 19. st., rođeno troje dice (dva sina i jedna ćer), ali se u maticama više ne spominje,  zbog čega bi mogli zaključiti da je negdi odselijo jer ga nema ni u maticama umrli. Možda u Kupres? Peti sin mu je (prema predaji i zapisu na Petrovu spomeniku) fra Ivo Mihaljević za kojega Stipe Manđeralo piše da je rođen 1835. od oca Ivana i majke Matije Zrnić i da mu je krsno ime Stjepan. U maticama nisam mogao pronaći potvrdu ti Manđeralovih tvrdnji, o čemu sam već piso u tekstu o fra Ivi. 

     3. Nikolići i čečurići (zajedničkim imenom Kotarčani, prema dilu sela di su im kuće) potiču od isti predaka a to su Nikola Mihaljević i žena mu Ivka Zeljković iz Vržerala. Njijov sin Ivo imo je dva sina: Peresa i Marka od koji su svi Kotarčani.  

          · Peti nama zanimljiv je Antona Mihaljević i žena mu Ivka Laštro (Laštrić) iz Miša (don Jozo ime piše Ivanica, a na drugom mistu Ivka), koji su imali sina Stipana koji se 1827. ženi Martom Krišto i od koji su svi Mihaljevići-Šulini (Kalabići, Zuberi i oni u Livnu) 

          · Šesti važan Mihaljević iz toga vrimena je Jure Mihaljević od kojega potiču današnji Mihaljevići –Zuberi. Oženjen je bijo Anicom Maglić (Maglica) iz Vržerala, a imali su tri sina. Je li moguće da je ovaj Jure sin Stipana i Ane Šakić koji se 1821. ženi Magdalenom Maghlich iz Rašeljaka? Je li zaminjeno ime? Možda, različiti „pratri“ različito upisivali.

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy