Ti si ovdje : Home // Priče // Priče Milana Krište // čupalje II

čupalje II

IspisE-mail Autor Milan Krišto Petak, 07 Ožujak 2008 23:07

 

janjci

 

Onaj što je sidijo do šporeta i k´o tobože ložio vatru i poviriv´o u pekaru da vidi je li pita pečena, bijo je Drago Mamušin. Drugi što je staj´o na vratima sidetije sobe bijo je Karla Domin. On je bijo zadužen da na Dragin znak ugasi svitlo. Tako se i zbilo.

Drago je, kad je procinijo da je pita pečena,  dao znak Karli da ugasi svitlo. Kad je ovaj dofatijo šalter za struju i ugasijo svitlo, Drago je otvorijo pekaru i golim rukama latio vrilu tepsiju s pitom i ´nako u mraku, dok se cure nisu ni snašle dod´o je Karli koji je izletijo iz kuće u noć. Pita u tepsiji je još uvik cvrčila od vrućine dok su je u  mraku i gužvu pronosili kroz ganjek, a miris bilog luka što je dinica nakrižala u pitu mamijo je i otvor´o kasnonoćni petit svima.

Pušući u ruke, pribaciv´o je Karla tepsiju s jedne ruke na drugu i letijo kroz selo prema Brigu. Zast´o je na kratko kod zida od armena starog Joze, tamo isprid kuće dede Jake i spustijo vruću tepsiju na zid da malo o´ladi ruke.

Dok je tako staj´o i drž´o vrile dlanove na ladnom kamenu od zida, čuo je kako cure isprid kuće galame i dovikuju, kako momke k vragu šalju, jerbo su bezobrazni. Klele su i´ govoreći u mraku:
«Dabogda vam prisila, dabogda vam zadnja bila, đavli vas odnili. Crkli dabogda.»

Slušajući i´ on se samo smij´o i u sebi mislijo:
«Samo vi kletite, pitu sigurno nećete večeres jist za zinat.»

deitA momci ko momci, nisu se na to osvrćali. Trčali su po selu tražeći Karlu.
Karla nije staj´o dugo kod zida, jer je neko već prema njemu dolazijo. Latio je pitu što se malo o´ladila na zidu i trkom uz Brig pa u Stankove Dočiće. Zaleg´o u osinu ispod zida da ga drugi ne vide i ček´o. ček´o je Dragu, Vinu, Franu, Aloziju, Matu i druge koji su tribali doć na dogovoreno misto da zajedno pojidu pitu. Dok je ček´o društvo, nije mogo odolit mirisu koji je mamijo nego je pomalo šćipo vruću pitu. Kad je vidijo da ga nemugu nać, polako se pridig´o ispod zida i zvižđijo da ima se javi. Jedan od njizi se pojavijo i veli mu da su oni na strine Perkuše garaži u osinu šljive, da jidu meso što su ga ukrali sa prozora Velušine sobice i da čekaju njega. Karla im se donoseći pitu taman o´lađenu za jist pridružijo.

Svi su sideći oko tanjira s mesom i tepsije s pitom prepričavali kako se sve dogodilo. I Mijodiničin im se nakon kratkog vrimena pridružijo. Malo i´ je psov´o, a onda zajedno s njima počeo jilo. Uživali su u slasnim zalogajima vruće pite što su je iz tepsije uzimali golim rukama . Masna je bila i dobro požarena. Smijali su se i pofalili Dragu kako je dobro ložijo vatru i ispek´o pitu.

jadro Dok su tako sidili i jili, sa garaže su gledali kroz prozor u sidetiju sobicu u kojoj je gorilo svitlo. Cure i dinica Gojka odale su po kući i stavljale astal za večeru. Samo, njima nije bilo jasno, štadinica stavit od jila za večeru kad su oni glavno ukrali će curama

Nisu znali za čajnu, deit, jadro napolitanke.




Predhodni tekst <<<

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 1189 posjetitelja online

Novi komentari