Ti si ovdje : Home // Novosti // Vijesti iz kraja // Otpad iz Livanjske općine se odvozi u Zenicu

Otpad iz Livanjske općine se odvozi u Zenicu

IspisE-mail Autor Administrator Petak, 27 Lipanj 2008 16:33

vecernji2706Za regionalnu deponiju koja bi bila za četiri općine odobreno je 2,5 milijuna dolara

Livanjska općina već dva mjesecamuku muči s odlaganjem komunalnog otpada. Problemi su počeli onoga trenutka kad su mještani Priluke blokirali deponiranje smeća na gradsku deponiju Korićina. Na ulicama su se gomilale ogromne hrpe smeća. Komunalci su jedno vrijeme vozili smeće u susjedne općine, uz suglasnost općinskih načelnika, no, usprotivili su se žitelji tih općina. Potom su se donosile odluke o privremenim lokacijama, ali i to je bilo privremenog karaktera, te se na koncu spas pronašao, vjerovali ili ne, u Zenici.


Događanja naroda odvelo nas je u Zenicu. Smeća je na ulicama manje, to je evidentno, međutim općina ne može sebi dopustiti ovaj luksuz odvoženja smeća u 160 km udaljenu Zenicu, ističe i općinski načelnik Luka čelan: -To je privremeno rješenje. Vrlo skoro ćemo morati naći neko rješenje koje će biti trajnije za našu općinu, jer jednostavno i financijski nas ovo puno košta. Prloblem se može jedino riješiti izgradnjom Centra za upravljanje otpadom, no, uvijek je sporna lokacija jer nitko neće smeće u svom dvorištu.

Do sada smo u HB županiji na tu namjenu "izgubili" dvije tranše sredstava os Svjetske Banke, te se postavlja pitanje hoćemo li izgubiti i treću. Naime, općine Livno, Glamoč i Bosansko Grahovo potpisale su ugovor o izgradnji regionalne deponije i već su odobrena sredstva. - To su izuzetno povoljna sredstva, negdje oko 2,5 milijuna dolara bismo dobili da napravimo regionalnu deponiju, što je sigurno trajno rješenje za naš grad i našu općinu, kazao je s tim u vezi čelan.

I savjetnik federalnog ministra za turizam i okoliš, Mate Bandur, za svoga boravka u Livnu potvrdio nam je da su pripreme za ovaj projekt u Livnu izvršene u prosincu 2007., te dodaje: -nadati se da će se skoro i u Livnu početi s izradom takve deponije.

CENTRI U čETIRI BH GRADA

Da postoji Centar za upravljanje otpadom vjerujte da nebi bilo ni bruceloze, ni raznih drugih bolesti. Strah od nepoznatog glavna je barijera za iznalaženje lokacije. Resorno federalno ministarstvo koristi svaku moguću priliku za edukaciju nositelja vlasti, ali i građanstva, o prednostima suvremenih centara za upravljanje otpadom. Uz financijsku pomoć Svjetske banke u BiH su već napravljeni pozitivni pomaci. zenica i Sarajevo dobili su takve centre, grade se u Bijeljini i Banjoj Luci, te se postavlja pitanje zašto nebi i Livno.

Večernji list 26.06.2008.,     Željka Mihaljević
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 346 posjetitelja online

Novi komentari