Ti si ovdje : Home // Priče // Priče Milana Krište // Džudžan - samser

Džudžan - samser

IspisE-mail Autor Milan Krišto Ponedjeljak, 16 Ožujak 2009 12:50

dzudzan„Vraga ti crnog izijo. Dabogda ti zadnje bilo.“ Bile su to prve riječi kojima bi žene, nakon što bi ujutro otvorile kokošinjac i ugledale zaklane kokoši, proklinjale počinitelja. „Sigurno je bio on. Džudžan. Samser“ – govorile bi. „Kako i' je samo sve pokl'o da ni kap krvi nije ostala. Crko dabogda. Vrak jedan.“

Sjećam se, kada je čavo rušio njihovu staru kuću, onu na kojoj je njegova sadašnja kuća, pričalo se kako je uhvatio i ubio samsera. Jedni su govorili kako je to bio samser. Neki opet kako je to bio džudžan. Ja znam samo da ga je on vilama ubio. Gdje se skrivao i gdje ga je čavo našao, nisam zapamtio samo znam da ga je, mrtva nosio na lopati i pokazivao svima u selu.

Koliko me pamćenje služi, sjećam se kako to stvorenje nije bilo veliko. Bilo je možda kao malo veće mače. Dlakavo, crno bijelo, izgledalo je poput onoga što danas poznajemo kao običnog tvora. Ljudi su pričali kako je opasan i krvoločan. Govorili su kako je velik, „k'o šaka“ i da se zbog toga može provući kroz najmanju rupu. Vele „k'o da nema kosti“. Zato on svoj plijen nikada nije jeo niti ga je nosio van iz kokošinjca. Jer da se prejedao ne bi mogao izaći kroz malu rupu kroz koju je ušao, što potvrđuje to što je plijen uglavnom klao i ostavljao na mjestu „zločina“.

Nikada se nije čulo da je netko vidio živog džudžana. Barem ja nisam čuo. Možda je jedino čavo bio jedan od rijetkih koji je imao bliski susret s njim.
Komentari (2)add comment

Žrtva džudžana said:

0
...
Mrzim gaa više nego išta drugo na svijetu!!!!aaaargh smilies/angry.gifsmilies/angry.gif gnjida omražena prezrena premrska..Baš sinoć bio u nassmilies/cry.gifsmilies/cry.gif
May 09, 2011

Božo Ivković said:

Božo Ivković
...
Moj pokojni pradedo Ante - Šatun, je jedne prilike(cca.1975-1980) ufatio džudžana u gvožđica. Toliko je bio sretan, jer ga je ganjo valjda mjesec dana po podrumu i okolo kuće, da je pozvo nas svoje unuke(a ima nas puno, tada smo bili redom 5 do 10 godina) da vidimo to "strašno" stvorenje. Mogu reći da se sjećam kako je onako zaglavljen u klopci režao i siktao zubima prema nama i da nas je bilo stra'.
Tako se mogu pohvaliti Milanu, ne da sam ga vidio, nego smo ga skupa sa dedom "utukli" šćapovima i dedo ga je na kraju odero i stavio kožu na sušenje. Možda i danas postoji taj preparirani džudžan kod strica Frane.
Znam da će ljubitelji životinja skočiti na zadnje noge zbog ovoga, ali u to vrime je životinju bilo jednako ubit ako je oćeš pojist(npr. tele, janje, pile...), kao i ako oćeš da ti ne pravi šćetu(lisica, vuk, zmija itd..).
May 10, 2011

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 290 posjetitelja online

Novi komentari