Ti si ovdje : Home // Priče // Priče Milana Krište // PISAK

PISAK

IspisE-mail Autor Milan Krišto Ponedjeljak, 06 Srpanj 2009 18:20

jasike

Evo kako se pravi obični pisak: 

S proljeća, kada izraste mlado lišće, uzme se mlada grana od liske, vrbe, jasike i slično. Promjer grane može biti oko 1 cm (može i veći a i manji ovisno o stručnosti onoga tko izrađuje pisak). 

Lijepo se oštrim nožićem formira odabrani komad drveta.

drvo_lijeskePotom se na razmaku od oko 5 cm na tanjem dijelu grane, lagano okolo zareže kora (slika2), jer se ne može kora svući ukoliko se skida sa debljeg kraja.

Zatim se na oko 1 cm od vrha zareže kora toliko da se otvori rupa kroz koju se zareže i u drveni dio oko 1-2 mm (slika 3) a ispod se s kraja pa prema dolje koso izreže kako bi pisak imao oblik i mogao ljepše stajati u ustima.

Laganim udarcima drškom nožića po kori, ravnomjerno po dijelu koji se treba skinuti (slika 4), treba osloboditi koru i lagano ju svući s drvenastog dijela (slika 5).

Na daljini od oko 1 cm od vrha ogoljenog dijela, na mjestu gdje je prethodno zarezana nožićem rupa u kori (slika 6), zarezivati okomito a zatim sa otprilike 1 – 2 cm iskosa lagano izrezivati prema tom okomitom rezu do polovice debljine grane.

Potom na dijelu što je ostao od vrha do okomitog reza lagano poravnati drvo do dubine 1 mm cijelom tom dužinom kako bi zrak mogao prilaziti ispod kore.

Tako očišćeno, izrezano i urađeno drvo se navlaži pljuvačkom pa se na svoje mjesto vrati prethodno skinuta kora.

Pisak je gotov.

Budući se kora brzo suši, valjalo bi je povremeno skinuti i navlažiti kako bi se održavala vlaga a i zbog toga jer je bolji zvuk.
slike-za-pisak
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 317 posjetitelja online

Novi komentari