Ti si ovdje : Home // Priče // Priče Milana Krište // PRAćKA

PRAćKA

IspisE-mail Autor Milan Krišto Četvrtak, 30 Srpanj 2009 11:13

prackaPraćka je bila igračka koju je rijetko tko mogao napraviti brzo i jednostavno iz razloga što za nju nije bilo lako pronaći potreban materijal. Najteže je bilo pronaći gumu. Inače je za izradu praćke potrebna: koža, špaga i guma.

Pravila se ovako:

1.    Pronađe se komad kože veličine 5x10 cm. Obično je to bila koža od starih cipela, odbačenih opanaka od opute. Ako nije bilo kože onda se moglo koristiti stare skaj torbe kojih baš i nije bilo puno u to vrijeme.
Najprije se izreže koža kako bi se dobio oblik donjeg dijela. Na užim krajevima kože se zumbalom izbuše rupice. (slika 1.)

2.    Uzme se komad deblje špage dužine oko 20 cm i svaki kraj špage se provuče kroz rupicu i dobro zaveže za kožu. (slika 2.)

3.    Potom se uzme guma. Za to se može koristiti unutarnja guma od bicikla ili auta. Isječe se komad dužine oko 15 cm i širine oko 1-1,5 cm. Na jednom kraju gume se napravi pravilna rupa. (slika 3)

4.    Tako pripremljena guma se provuče oko špage, i onaj kraj gume što nema rupu se provuče kroz rupu, postavi ga se na sredinu špage i zategne se kako bi se što bolje priljubio uz špagu.  (slika 4)

Praćka je gotova. (slika 5)

pracka2 Važno je napomenuti kako guma mora biti pravilno izrezana što znači ne smije biti zarezana kao i  rupice na njoj i koži iz razloga kako ne bi kod upotrebe - zatezanja, pukla pri čemu bi moglo doći do povređivanja.

Praćka se koristi tako što se u kožni dio stavi kamenčić. Desnom se rukom pridržava kamenčić u koži i ujedno zateže prema ramenu dok lijeva ruka pridržava gumu zatežući je prema naprijed u smjeru cilja. Puštanjem kože s kamenčićem vrši ispaljenje kamenčića i gađa željeni cilj.  (slika 6)

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 305 posjetitelja online

Novi komentari