Ti si ovdje : Home // Priče // Priče Milana Krište // Sladili se jesmo, ali skromno!

Sladili se jesmo, ali skromno!

IspisE-mail Autor Milan Krišto Srijeda, 16 Travanj 2008 21:41

gurabija

GURABIJA

Gurabija je okrugli kolač spravljen od brašna, jednog jaja i šećera. Kako je bio okruglog oblika, valjalo ga je ukrasiti. Za tu namjenu koristila se obična kocka šećera koja se stavljala u sredinu kolača dok je tijesto još bilo svježe. Bio je to trajni kolač koji se darivao dragim ljudima, prijateljima i rodbini u raznim prigodama. Obično kad bi žene rodile pa im se dolazilo na babine, za krštenja novrođene djece, za pričesti, za krizmu ali i kada je netko bio ozbiljno bolestan.

Pokloniti ili primiti za poklon gurabiju, bila je osobita čast onoga tko dariva i onoga tko je darivan.Gurabija se nije jela kad bi se dobila za poklon. čuvana u bauli sa misnom robom i novim opletenim terlucima, šlaficama i priglavcima čekala je prigodu da ponovno nekoga razveseli kao poklon. Roba u bauli je mirisala po gurabiji. To se najbolje osjetilo nedjeljom u crkvi.

U svom vijeku, gurabija je znala po nekoliko puta vratiti se u kuću u kojoj je nastala. Domaćica bi se uvijek, iako ja znala da je to gurabija što ju je ona napravila, obradovala poklonu. Znala je da će vrlo brzo trebati. Tako je gurabija završavala opet u bauli i čekala novu prigodu.


JABUKE i PRTOKO

naranceRazne prigode bile su povod za poklanjanje i čašćenje. Ljudi su obilazili jedni druge kada bi čuli za nečiju bolest ili nečiju nezgodu. činili su to posebice kada se radilo o rođenju djeteta - babine, krštenju, pričesti, krizmi, ženidbi i udaji. Dakako, običaj je bio obići ožalošćene nakon smrti drage ima osobe. To se zvalo ići na požalovanje. I tada se nosilo poklon kao znak časti i iskazivanja sućuti rodbini.

Osnovni pokloni svodili su se na gurabije, fišekluk (fišek) kocke šećera i nekoliko prtokola (narandži) i koja jabuka u fišekluku. Nije se uvijek poklanjalo prtoko. Rijetko ga je bilo za kupiti tijekom godine. Obično i samo u zimskom vremenu. Zato je slovio kao dobar poklon.

Prtoko je kao i jabuka bio velika čast, posebice kada bi se netko ženio, onda bi se uz jabuke što ih je mlada bacala priko kuće, bacilo i pokoji prtoko za kojima su momci dušu gubili kako bi ih uhvatili. Po snijegom pokrivenim krovovima bi se penjali i hvatali jabuke i prtoko što je mlada zbog običaja bacala preko kuće, da ne padnu iza kuće onima što su čekali u baščama i armenima.


CUKRICE

Kada bi prijatelji i rodbina u kuću dolazili kao gosti zbog nekog od razloga (krštenja, krizme, obilaska bolesnika), žene su uglavnom donosile poklon kao znak pažnje. Uz neizostavnu gurabiju domaćinima kuće, djeci bi, obično iz džepa na pregači, darivale po jednu-dvije kocke šećera. Djeca su to zvala cukrice šećera. Te kocke šećera su bile nepravilnog oblika. četiri stranice su imale pravilan oblik a dvije koje su bile jedna nasuprot druge su bile hrapave, nejednake. To su bile kocke od šećera koje su nastajale lomljenjem pa su zato bile nejednake. Takve kocke su se stavljale u sredinu gurabije i služile kao ukras.

Sve što je bilo slatko i ličilo na cukrice djeca su zvala cukrice. I kasniji bomboni koji su se pojavili zvani su cukricama bez obzira da li se radilo o karamel ili tvrdim drops bombonima.


KOLAčI

Naše majke rijetko su pravile kolače. Rijetko isključivo zato što nisu imale vremena a nisu imale isto tako ni s čime napraviti kolače. Kada bi se odlučile napraviti kolač, onda je to bio obični tvrdi kolač poput današnjeg keksa.

Tijesto bi mater zamijesila od brašna, jednog-dva jaja, malo šećera, sode bikarbone, mlijeka. Tijesto je bilo polutvrdo da se može kalagijom razvlačiti. Mater bi ga onda kalagijom razvlačila na debljinu oko centa. Onda bi čašom ili šalicom tijesto izrezala okrugle kolače (nekada je i nožem rezala kolače u rombove) koje je stavljala u tepsiju koju je malo pomazala uljem. Kolači su se pekli u pekari na jakoj vatri stalno vodeći računa da ne zagore. Pečeni su bili kad su odozgor porumenili a odozdol požarili. Tvrdi su bili ali vrlo ukusni. Najviše smo ih jeli sa varenikom.

Poslije smo te kolače zvali „cekularci“ zato što su bili tvrdi i tako rezani. (Odrezani na cirkular).

Znale su one napraviti i kolač sa oblatnama. Jednostavno bi kore oblatne namazale marmeladom i to je bio vrlo ukusan kolač. Samo se rijetko pravio jer je oblatne trebalo kupiti a marmeladu, onu u limenoj kantici, od djece sačuvati.


POSVETALIŠćE - POSVEćENJE

pogaca Posvetališće se pravilo na veliku srijedu ili čevrtak. Priprema tijesta je otprilike bila kao i za navedeni kolač „cekularac“ samo je u tijesto išlo više jaja i germa. Mater bi zakuhala tijesto, ostavila neko vrijeme na toplome da se digne. Onda bi ga premijesila i stavila u malo nauljenu šerpu. Posvetališće se peklo u šerpi (uskoj a visokoj posudi) da fino uzraste i da ima fin oblik. Dugo se peklo, možda i dulje od jednoga sata. Kada je ispečeno, mater bi ga odmah premazala kajganom da dobije finu zlatno-smaćkastu boju.

Posvetališće se tako ispečeno, čuvalo do velike subote kad se sa ostalom hranom nosilo u Vidoša na posvećenje. Djeca su jedva izdržala dolazak Uskrsa kako bi se najela posvećenja. Znalo se dogoditi da su djeca, koja su nosila jelo na posvećenje, vraćajući se kući, načela posvećenje. Trebalo je odoljeti tolikom izazovu.

A matere ...


Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 1222 posjetitelja online

Novi komentari