Ti si ovdje : Home // Novosti // Humor // Upoznajmo Njemačku

Upoznajmo Njemačku

IspisE-mail Autor Pisma iz Njemačke Utorak, 03 Ožujak 2009 11:20

Upoznajmo Njemačku


pisma3Njemačka je najmnogoljudnija zemlja u Europskoj uniji. Kada nevladaju ratovi nešto je manja, inače joj tada krakovi dosežu poprilično na istok i nešto malo na zapad. Ima i more, samo što u njemu nije baš preporučljivo kupanje, posebno za žene s celulitisom. U Njemačkoj se osim domaćeg govore i svi jezici svijeta. Stranaca u toj državi je puno. Za jedno 200 godina broj riječi u njemačkom jeziku, koji je još uvijek službeni, neće prijeći taj broj. Njemačka nije baš bogata prirodnim sirovinama, osim nešto ćumura koji je skup. Industrijska je sila, proizvodi sve, ili kako naš narod voli reći “nema što nema”. Uvozi poprilično dosta nepotrebnoga, kojeg viđamo u nekoliko milijuna “1 € Shopova”. Najveći gradovi su: Berlin, HaHa, München, Kölle Alaaf, Casino city…

Stranci

Nijemci vole strance, posebno kada kod njih idu na pizzu ili döner. Tada su sve predrasude zaboravljene. U ostatku godine o njima nevode neku posebnu brigu. Izuzetak je ako ostanu bez posla ili se održavaju izbori. Najveći prijatelji Nijemaca su Turci. U mjestima gdje se s domicilnim stanovništvom ne razume najbolje, mladi angažirani Nijemci s kraćom frizurom rado prihvaćaju ulogu posrednika.

Promet

Njemačka je zemlja prometnih znakova. Po glavi stanovnika imaju ih najmanje 3475. Sve je do zadnjeg regulirano. Jedino što nije, je ludost tolikog broja bespotrebnog metala. Radar Nijemci vole dosta koristiti, kažu da to nisu mogli u velikom opsegu u zadnjem ratu, pa sada treba nadokaditi. Osim toga, policija rado skuplja fotografije svojih sugrađana, jer ova djelatnost u toj zemlji ima dugu i bogatu tradiciju. Slike koštaju malo više, ali to je shvatljivo, no za mnoge ne baš prihvatljivo. Automobila na cestama je previše, ne pomaže ni to što stare kante dosta brzo zavše negdje izvan zemlje.

Nacionalizam

Njemački “zmaj” spava zimskim snom. Tu i tamo nekada izbaci vatru. Političari i mediji odmah pohitre da je ugase. I to na taj način da izvade toljagu, stjeraju neman u ćošak, pa  je se onda dobro namlate. Ali ne pomišljaju skroz da je dotuku, jer misle da im jednom ipak može ponovno zatrebati. A ako je nema, onda moraš s nečim drugim vatru rigati.

Nogomet

Njemačka je zemlja nogometa. Imaju više klubova nego neke zemlje stanovnika. Nijemci su u nogometu osvojili sve što se osvojiti može. Respekt prema drugima imaju tek onda kada ih pobjediš, ne samo jedanput, u ovom sportu. Inače si za njih manji od makovog zrna.

Njemačka prošlost

Nijemci nisu baš ponosni na svoju prošlost, posebno ne na onu od prije 70 godina. Kažu, morali su silom prilika sve da podržavaju. A kada je sve otišlo k vragu, onda je kriva samo jedna osoba, i to Austrijanac. Nakon milijun dokumentarnih filmova o malom brkatom prdekalu, njegovoj vojsci, generalima i koječemu, skoro svaki Nijemac je shvatio da se nije zajebavati s ruskom zimom i američkim bombarderima.

Putovanja

Nijemci vole putovati po cijelom svijetu. Posebno u Tajland i Dominikansku Republiku. Navodno zbog prirodnih ljepota. A zadnjih godina iseljavaju sve više. A tamo gdje su oni uživali u “blagodatima prirode”, stvar nije puno drugačija. Nadasve draga destinacija im je Španjolska, odnosno Mallorca, koja je odredište ne samo milijuna “običnih” im sugrađana, nego i mnoštva karijerista, propalica, desperadosa i ostalih ispred čijeg imena obično stoji “Gesucht wird…” (traži se...).

Kriminalitet

Njemačka je poprilično kriminalna zemlja. O tome svjedoči i preko 6 milijuna kažnjivih djela godišnje. Naravno, gdje se vrti puno love, ni meštri nisu daleko. U zatvoru završe obično samo mutavci, osobe s slabim odvjetnikom ili rulja sa debelim dosjem. Ova zemlja je eldorado za financijski inženjering, koji svakodnevno obrađuje babe s dvije penzije, naivce i ostale polupismenjakoviće s velikim € znakom u očima.

Njemačko pravosuđe zna katkad biti oštro prema malim ribama, dok se s velikim obično voli nagađati. A zakon je isti za sve. Dakako, sve dok ne pokažete stanje na bankovnom računu. Korupcija također dobro uspjeva, samo što kod njih liječniku skoro nitko ne nosi plavu kuvertu ili pršut, kao kod nas.

Slično je i s radom na crno. U ovoj sportskoj disciplini posebno stranci znaju često postizati dobre uspjehe, ali zato im je i riziko veći. Ako se slabo plasiraju, za utješnu nagradu dobiju besplatno putovanje, i to obično u zemlju iz koje dolaze.

Vjera

Broj vjernika u Njemačkoj ovisi o uzrastu ili padu gospodarstva. Kada ide nizbrdo neki lete što prije da se ispišu da bi uštedjeli par eura crkvenog poreza, koji onda završe u obližnjem fast food restoranu. Samo, kada se treba prije ili kasnije crkveno vjenčati onda Roland McDonald bespomoćno sliježe ramenima.

Hobiji

Najveći hobiji u Nijemaca su: auto, auto, Oktoberfest, auto, nogomet i auto.

Autor: Susjed

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 215 posjetitelja online

Novi komentari