Ti si ovdje : Home // Priče // Priče Milana Krište // TRUBA

TRUBA

IspisE-mail Autor Milan Krišto Ponedjeljak, 20 Srpanj 2009 08:46

truba


čuvajući blago, čobani su imali vremena za mnoge stvari. Dok bi ženske radile ručne radove, plele priglavke, vezle jastučnice i krpe, muški bi izrađivali razne predmete od drveta. Jedan od takvih bila je truba.

izrada_trubeEvo kako se pravila:

U grmu se pronađe lijep i ravan ljeskov štap promjera oko 5 cm i dužine nekih 150-200 cm. U stvari, što se odabere duži štap to će veća biti truba. Štap se lijepo obradi tj. krajevi se odrežu ravno, očisti se cijela dužina od suvišnih grančica i lišća tako da se ne zareže kora ( slika 1.).
 

Nožem se, od jednoga kraja prema drugome kraju štapa, iskosa u odnosu na štap, polako i oprezno napravi rez na način da se štap lagano okreće dok nož zarezuje koru. (slika 2.).

Tako zarezan štap spreman je za skidanje kore. Kora se počne skidati s jednoga kraja prema drugome, stalno vodeći računa kako se ne bi polomila ili prekinula. Na mjestima gdje je bila grančica skidanje ide malo teže, pa se treba pomoći nožem. (slika 3.).

Skinuta kora pripravna je za izradu trube. 



Truba se formira tako što se namatanjem kore krene od užega kraja. Dakle, pažljivo zamotati koru da se dobije rupa oko 1 cm (u koju se kasnije stavlja pisak) a potom laganim pokretima omotavati koru stalno vodeći računa o preklopu namotaja. Kada se namota cjelokupna kora, napravi se mali drveni klin kojim se na vrhu kora probuši i pričvrsti kako se ne bi odmotavala (slika 4.).

Truba je gotova.

Pisak za trubu obično bi bio od maslačka ili pera crvenog luka.
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 364 posjetitelja online

Novi komentari