Ti si ovdje : Home // Priče // Priče Drage Mihaljevića // TIKA

TIKA

IspisE-mail Autor Dragica Mihaljević-Ivkuša Srijeda, 22 Srpanj 2009 15:19

kamencici_sareniZa igru  t i k a  potribno je pet kamenčića (tika) podjednake veličine, otprilike veličine klikera. Poželjno je da su takvog oblika da ne mogu lako spast s vanjske strane dlana (bolje da su više ćoškasti nego okrugli). Igralo se tako da bi dica posidala ukrug (ako i' je više od dvoje), između nji' bi ostala ravna površina koja bi bila dofatljiva svima koji igraju i na kojoj bi se odvijala igra. Svako selo, pa i zaselak, imali su svoj način igre. Kod nas, Ivkovića, igralo se u, me' se čini, jedanest dilova, poredani' po težini. Od lakšeg k težem. Na novu igru ne može se ić' dok se valjano ne odigra prethodna igra odnosno dio igre. Igrale su obično curice kad god su našle vrimena za igru, a vrimena je, fala Bogu, uvik bilo.







        Igra se dilila na dilove koje smo nazivali prema radnjama koje smo u toj igri tribali napraviti da bi valjano završili igru i prišli na drugu:
        1. „Oko jedan“,
        2. „Oko dva“,
        3. „Oko tri“,
        4. „Bote“,
        5. „Poklepača“,
        6. „U sri“,
        7. „Na kraj“,
        8. „Križa“, 
        9. „Bace ili raspe“,
        10. „Mosta“ i
        11. „Kućice“            

1. Oko jedan
        Da bi valjano završijo igru „Oko jedan“, igrač mora s dlana u zrak baciti svi' pet tika, okrenuti ruku i dočekati tike te ji, na vanjskoj strani dlana, ufatit što više. Ako mu je na zemlju palo više od jedne tike „ispada“, a igru nastavlja drugi igrač.
        Da bi nastavijo igrat igrač mora ufatit najmanje četiri tike. U slučaju kada je ufatijo četiri tike, s dlana ji lagano odbaci u zrak, okriće ruku, tike fata u šaku i ostavlja sa strane. Uzima jednu tiku baca je u zrak i, dok je ona u zraku, istom rukom, uzima sa zemlje onu koju nije uspijo ufatit i fata onu koju je bacijo u zrak.
        S ovim je prva igra gotova i more se prić na igru „Oko dva“. Još brže se more završit ako pri prvom bacanju, na vanjsku stranu dlana, igrač ufati svi' pet tika te ji laganim odbacivanje u zrak ufati u okrenutu šaku. 

2. Oko dva           
        Sve isto k'o i u prvoj igri samo sada igraču na zemlju smi ispast najviše dvi tike koje podiže sa zemlje zajedno pri prvom bacanju. 

3. Oko tri           
        Sve je kao i u prve dvi igre samo sad na zemlju mogu ispast tri tike koje, bacivši u zrak jednu tiku, istovremeno uzima sa zemlje i fata onu u zrak bačenu. 

4. Bote           
        Igru „Bote“ valjano će igrač odigrat ako u zrak izbaci jednu tiku i istovremeno one četiri položi na zemlju (što bliže jedna drugoj, kao bota). Onda ponovo baca jednu tiku u zrak i istovrimeno skuplja one četiri i fata onu što pada iz zraka. 

5. Poklepača           
        Isto kao i kod „Bote“ baca se u zrak jedna tika, a četiri stavljaju na zemlju, s tim da se rukom, u kojoj su četiri tike, udari vanjskom stranom dlana o podlogu (poklepa), tike se ne ispušćaju, nego se zatvorena šaka okrene na drugu (unutarnju) stranu kada se tike ostavljaju na zemlju, a praznom rukom fata peta tika koja se vraća iz zraka. Nakon toga se opet jedna tika baca u zrak i, dok se čeka da se ona vrati, pokupe sve četiri tike ostavljene na zemlju. 

6.  U sri           
        U ovoj igri jedna se tika baca u zrak, četiri se ostave na zemlju i lagano na nji', dok je peta u zraku, stave prsti ruke kojom se baca, zatim ufati ona iz zraka, koja se nakon toga ponovo baca u zrak i, dok je ona u zraku, pokupe one četiri sa zemlje, a ona koja je bačena u zrak fata se u šaku u kojoj su već one četiri pokupljene.

7.  Na kraj           
        Jedna tika se baci u zrak, četiri se ostave na zemlju s tim da se poslije ostavljanja tika dlan okrene na vanjsku sranu i lagano se udari o zemlju te fata se ona iz zraka. Zatim se ta opet baci u zrak i, dok je ona u zraku, sa zemlje se u šaku pokupe one četiri, a peta se fata nakon toga, u istu šaku.

8. Križa           
        Jedna tika se baca u zrak, četiri polože na tlo i fata ona iz zraka. Zatim se ta opet baca u zrak, a priko one četiri, u dva bacanja, napravi se znak križa (poslim prvog bacanja priko one četiri tike se priđe rukom gori-doli, a poslim drugog bacanja livo-desno). Onda se opet jednu tiku baca u zrak i, dok je ona u zraku, pokupe se one četiri sa zemlje i fata se onu iz zraka.   

9. Bace ili raspe           
        Jedna tika se baci u zrak, a one četiri se bace tako da se raspu po zemlji (mora se paziti da se ne raspu pridaleko jedna od druge, kako bi se mogle lakše pokupiti) i fata ona iz zraka, koja se opet baca u zrak i,  dok se ona ne vrati, istom rukom se moraju skupiti one četiri koje su se rasule i ufatiti bačenu. 

10. Mosta
        Uzme se jedna tika i baci u zrak, a ostale se raspu po tlu isprit prstiju live ruke (za dešnjake) koji se postave u položaj tako da jagodice palca i kažiprsta (roguša), naslonjene na zemlju, čine luk u obliku mosta. Jedna po jedna tike se probacuju što dalje ispod mosta na način da se: jedna tika baci u zrak i, dok se ona ne vrati, istom rukom se tika, koja se nalazi na zemlji ispred mosta, probaciva ispod mosta. Tako druga pa treća i četvrta. Kad se ispod mosta probace sve četiri tike, protivniku se daje peta tika (ili on uzima svoju) koju baca u zrak i, dok se ona ne vrati, pokušava ispod mosta uzeti bar jednu tiku, ako je slabo probačena pa je ostala na dofat ruke protivnika.
        Ako protivnik uspije, on priuzima igru. Protivnik priuzima igru i u slučaju ako igrač nije dobro odigr'o ili su mu ispale tike dok je odigrav'o pojedini dio igre. 

11. Kućice
        Igra „Kućice“ završna je i najteža igra. Igra se slično kao i igra „Most“. Uzme se jedna tika i baci u zrak, a ostale se raspu po tlu isprit prstiju live ruke (za dešnjake) koji se postave u položaj puževe kućice, tj. spoje se vr'ovi palca, kažiprsta i sridnjeg prsta, a ostali prsti se, zajedno s dlanom, naslone na zemlju. Jedna po jedna tike se stavljaju u tu kućicu  na način da se: jedna tika baci u zrak i, dok se ona ne vrati, istom rukom se uzima tika sa zemlje i ubaciva u kućicu. Tako druga pa treća i četvrta, s tim da se ne smiju rastaviti prsti.
       Kad se u kućicu ubace sve četiri tike, protivniku se daje peta tika (ili on uzima svoju) koju baca u zrak i, dok se ona ne vrati, pokušava iz  „kućice“ izvući barem jednu tiku. Igrač čiji prsti čine „kućicu“ drži prste razmaknute  toliko da čine otvor koliki je bijo kada je on ubaciv'o tike u kućicu.
        Ako protivnik iz „kućice“ izvuče barem jednu tiku, onda on priuzima igru. Protivnik priuzima igru i u slučaju da igrač nije dobro odigr'o ili su mu ispale tike dok je odigrav'o pojedini dio igre.                

Igralo se do unaprid dogovorenog broja pobjeda. U našem selu nije bilo nikakve nagrade za pobjednika niti kazne za gubitnika, nego se igralo da se zabavimo, da nam prođe vrime i da se družimo. Iako to nismo znali ta igra je jako doprinosila spretnosti i koordinaciji naših ruku, pa smo kasnije vrlo lako naučili plest, vest, crtat i dr. di se tražila spretnost ruku.
Bilo bi mi jako drago da barem netko od naše mlađarije nauči ovu igru, kojom su se igrali njijovi preci i tako je sačuva od zaborava.
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 318 posjetitelja online

Novi komentari