Ti si ovdje : Home // Novosti // Vijesti iz kraja // Naša Maja položila prve redovničke zavjete

Naša Maja položila prve redovničke zavjete

IspisE-mail Autor Dragica Filajdić ( Bojkina ) Petak, 13 Studeni 2009 12:00

maja_i_zavjetiDana 11. listopada 2009. godine u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Vidošima  Maja Ivković ( Jolina )  položila je prve redovničke zavjete. Od  naše Maje, kako smo je svi zvali, postala je sestra Maja. Koliko li je samo bilo  ljepote u tom činu preobrazbe koji se odvijao pred očima svih nas, koji smo taj dan bili dionici tog misnog slavlja. Crkva je bila dupkom puna. U klupama s lijeve strane sjedile su časne sestre, a s desne strane  Majina obitelj i rodbina. Misa je započela Majinim svečanim ulaskom  u crkvu, u procesiji su je slijedile provincijalna predstojnica sestra Ivanka Mihaljević, odgojiteljica  sestra Ivanke Lučić, te  sestre iz provincijalnog vijeća i svećenici.

Ne vjerujem da će itko od nazočnih zaboraviti Majin ulazak u crkvu. Smjerna pogleda, ozbiljna lica, po prvi puta u habitu, sa svijećom u rukama, odlučno i dostojanstveno je prilazila oltaru. S istom takvom dostojanstvenom ozbiljnošću poklonila se pred oltarom i zajedno s tri druge sestre stala kraj oltara. Teško je bilo zadržati suze, suspregnuti osjećaje, koje izaziva njena ljepota, mladost, čistoća i nevinost, a opet, tako očita mirnoća, pribranost i odlučnost. Svi smo plakali. Ne od tuge, plakali smo od ponosa, od sreće, od dirljive njene predanosti Bogu, od snage njenog izbora.  Iako smo sjedili u prvom redu, niti jednom nas nije okrznula pogledom, čak ni kada je polagala svoje zavjete. Njen pogled je bio upućen Kristu i nama je bio apsolutno nedokučiv. Njene misli su bile samo njene i ničije više. Nisu je mogle omesti naše suze.

Misu je, uz koncelebraciju 6 svećenika, nadahnuto vodio fra Danijel Raić, pred kojim je Maja i izrekla svoje svečane zavjete. Nakon polaganja zavjeta  uslijedilo je svečano stavljanje koprene. Koprenu na glavu joj je postavila vidno raznježena sestra Ivanka Mihaljević. Iznenadila sam se koliko joj se koprena  stopila s licem, kao da ju je oduvijek nosila. Ili bolje reći kao da joj je oduvijek nedostajala, a sada ju je konačno dobila. Tek tada je Maja pokazala osmijeh, postala je kompletna, sreća joj se zrcalila s lica. Osmijeh joj nije silazio s lica  dok su je skoro svi prisutni ljubili i  čestitali joj.

 

maja_i_zavjeti2
 

Poslije  prekrasnog obreda, koji se samo u crkvi može tako nepogrešivo izvesti, nastavili smo slavlje  u prigodno i lijepo uređenoj sali restorana Bacchus. U svakom trenutku  se mogao osjetiti duh zajedništva, marljivost  i sposobnost  časnih sestara. Prije i za vrijeme objeda pjevale su  prekrasne duhovne pjesme, pohvalno govorile o Maji, čitale njene pjesme, putem prezentacije prikazale  Majino odrastanje, sazrijevanje. čitale su čestitke onih koji nisu mogli doći, promišljanja Majinih najbližih o njoj samoj. Program za pamćenje. Za sve to vrijeme sestra  Maja radosno prilazi svakom stolu, slika se sa svima koji to žele, još jednom im se zahvaljuje što su joj došli uveličati slavlje, iako se prije dirljivim govorom zahvalila svima.

Gledam je i razmišljam - ne trebaš se ti Majo zahvaljivati nama. Mi zahvaljujemo tebi  Ti si nama priuštila događaj za pamćenje. Usrećila si nas svojim izborom. Ti si naše svjetlo i molit ćemo za tebe i  za tvoju ustrajnost i požrtvovanost Kristu.
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 324 posjetitelja online

Novi komentari