Ti si ovdje : Home // Priče // Priče Milana Krište // Jurine zgode

Jurine zgode

IspisE-mail Autor Milan Krišto Srijeda, 03 Listopad 2007 20:59

macka_i_pacici


JURINE ZGODE
Jure Jokin (zuberov) - (otac je Pere = Bumov dida). Bio je to čovjek kojega su svi u selu znali kao veseljaka, čovjeka koji se znao dobro našaliti i kojemu se, što god bi rekao ili napravio kako ne treba, nije za zlo uzimalo niti mu je netko zamjerao. Uvijek je bio ozbiljan i nikada se sa sigurnošću nije  znalo da li je ono što govori istina ili ne. Krasilo ga je i to što je zbog tereta godina bio pogrbljena stasa i kada bi se kretao uvijek su mu ruke bile  prekrižene na leđima. Psovao nije nego je uvijek koristio uzrečicu "virice ti". Bio je omiljen u selu i njegovim "odlaskom" selo nije dobilo novog Juru.
Evo nekoliko priča iz života pok. Jure koje su se pripovijedale kao istinite. Da li su doista istinite - prosudite sami.

SVINJOKOLJA
Mara Izgorilica (Božurkova mater) zamoli Juru da dođe zaklat krmka. U to vrijeme mlađi muškarci su uglavnom radili po Njemačkoj, pa u selu i nije bilo nekoga tko bi mogao zaklati svinje. Uglavnom su to radili stariji muški poput Jure i podrasli muškići - osnovnoškolci koji su se počeli momčiti.
 - Virice ti, more, ti pripremi sve i zovni nekakoga da pomogne povalit i držat suk. Ja ću doći i zaklati - veli Jure Mari.
Ujutro uranili svi. Došao i Jure. izvukli krmka, povalili i drž. Jure izvadi nož, ubode ga, obriše nož, opere ruke, popije rakiju i krene iz dvorišta.
- Kud ćeš, vrag te odnio. - veli Mara.
- Virice ti, kući. Jesi li me zvala da ti zakoljem krmka? Jesam li ga zaklo? Jesam. Ja sam svoje napravio sad mogu kući - veli Jure i  ode.
- Šta ću sad, ja ti jadna? - veli Mara. - Pa tko će ošurit i ostrugat, otvorit i raspastrmit meso? Eto ti te đavle Jure - veli Mara i nastavi kukati, a Jure polako niz glavicu kući.
Naravno, kad je vidio da je šala upalila, vratio se i dovršio započeto.

BAćKUŠINA MAčKA
Baćkuša je Perice i Nikole - fotografa mater. Voljela je životinje posebno mačke. činilo se da kod nje to nisu bile obične mačke. Toliko su svojim izgledom i ljepotom doista odudarale od naših  mačaka. A i njene su mačke bile od naših seoskih samo su bile njegovane, hranjene i držale se u kući.
Jedne prilike, Jure došao kod Baćkuše na kavu. Ona je inače bila žena vesele naravi i voljela se također šaliti.
Veli ona Juri,  dok je pripremala kavu: - Vidi Jure dobre mi mačke, je debela. Da ima tko, valjalo bi je zaklat. - A mačka onako debela i lijena izvalila se kod šporeta i prede.
Jure ni pet ni šest izvadi čakiju iz džepa i zakolje mačku, onako u sobi.
Kad je vidjela što je napravio, Baćkuša sva u šoku drvlje i kamenje na njega. A on onako hladno veli joj: - Pa jel nisi rekla da bi je valjalo zaklat da ima tko.-

MAčAK ZA VEčERU
Kako je bio lovac, redovito bi Jure išao u lov. Uglavnom na zečeve.
Te zime borbu je vodio s nečijim mačkom. Kako god bi zatvorio sušaru gdje se sušilo meso, mačak bi se nekako uvukao unutra i načeo bi kobasice, pečenicu.
Postavi Jure njemu stupicu i uhvati ga, zakolje, odere kožu, odreže glavu i donese u kuću pa veli babi: - Ulovio sam onog zeca što ga svaki dan vidim u vrtlu. Ispeci pa nek čeljad pojedu.
I bi tako, baba ispekla, čeljad pojela. Da li je Jure jeo, ne zna se ali je rekao: - Eto sad ste mu se osvetili.
Kad su čuli kome su se osvetili, svi su htjeli povratiti pojedeno, ali nije išlo kad je baba dobro napravila.


Tekstove poslao: Milan Krišto
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 332 posjetitelja online

Novi komentari