Ti si ovdje : Naslovnica

"Kamen na kamenu i malo škrte zemlje. Mjesto u kakvom bi trebala odrasti sva djeca na svijetu."

Zagoričani su najviše selo livanjskog kraja. Nalaze se na nadmorskoj visini od 920 m pa na više. Kuća Drage Ivkovića - Jole (bojkića kuće) je vjerojatno na n/v preko 970 m. Smješteno je ispod Grede koja izgleda kao obrva koja se pruža od Livna do Borkove grede iza koje se pruža prostrana planinska visoravan Kruzi, gdje žive  livanjski "Divlji konji ". Zajedno s obližnjim Potočanima, (čiji se jedan dio i danas naziva Podgreda) u 18. st. označavat će se toponimom Greda. Smješteno je 8 kilometara istočno od grada Livna uz magistralnu cestu prema Šujici i Kupresu.

U vrhu svjetske elite

IspisE-mail Autor Administrator

krila_oluje_2008     Prije desetak godina, točnije 2004.godine, akro-grupa "Krila Oluje" neslužbeno je nastupila prvi put u Zadru, na otvaranju Europskog prvenstva u jedrenju. Prvi službeni nastup imali su godinu dana poslije u Kninu, na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i 10. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja. Od tada gotovo da i nema nijednog značajnijeg događanja bez "Krila Oluje", koja atraktivnim akrobatskim letačkim programom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Osim u zemlji, postali su poznati i u svijetu. U sam vrh svjetske elite akrobatskog letenja popeli su se vrlo brzo i stali uz bok svjetski poznatim akro-grupama, od kojih neke imaju tradiciju dugu i pedeset godina. Uspjeh je to veći uzme li se u obzir da je u svijetu praksa da akro-grupe budu ustrojene kao profesionalna eskadrila, dok je našim pilotima letenje u akro-grupi samo dodatni posao. Od pedesetak nastupa koliko su ih imali u prve četiri sezone, više od dvadeset imali su na međunarodnim aeromitinzima. Nastupali su među ostalim u Njemačkoj, Sloveniji, Mađarskoj, Belgiji, Češkoj, Rumunjskoj, Austriji, a stižu im pozivi za nastupe i izvan starog kontinenta. Ponekad su imali u sezoni poziva s nekoliko kontinenata, odnosno, toliko njih da je na sve doista nemoguće odgovoriti. Uz europske zemlje, imali su pozivnice u Katar, Ujedinjene Arapske Emirate, Jordan, Libiju. Atraktivnim, složenim, zahtjevnim, ali i opasnim akrobacijama ostavljaju ljubitelje letenja bez daha (posadu 2009.godine činili su: satnik Damir Barišić-vođa ili broj jedan "Krila Oluje", bojnik Nenad Hasnek, satnici Siniša Hucika, Matija Vrđuka, Edvard Krišto i natporučnik Božen Tadić, uz njih u sastavu "Krila Oluje" bili su i pukovnik Miroslav Franjić, te satnici Saša Joković i Diana Doboš).

    Tijekom izvođenja programa piloti rade na granicama zrakoplova, ljudskog organizma, ekstremno malim visinama. Upravo stoga za pilote u akro-grupi biraju se najbolji. To su najčešće najbolji piloti u svojim naraštajima s minimalno 600 sati naleta, koji tijekom školovanja i obuke trebaju pokazati izvrsne rezultate. Neki od elemenata što ih izvode samo su njihovi, jedinstveni i prepoznatljivi, i nijedna ih druga akro-grupa nema u svom programu. Takav je element, primjerice, zvono. Jedan od elemenata koji izvode samo oni i brazilska akro-grupa, trostruko ogledalo, nazvali su Dia, po svojoj nekadašnjoj članici satnici Diani Doboš.

aklivno_EKristo_nagrade_2013     Krajem prošle (2013.) godine u južnoafričkom gradu Welkomu održano je prvenstvo Južnoafričke Republike u jedriličarstvu. Natjecatelji su se takmičili u tri klase, gdje je u klupskoj klasi najbolji bio jedriličar iz Livna, odnosno porijeklom iz našeg sela, Edvard Krišto (sin pok. Stipe Krište, živjeli do početka rata u Banja Luci, kasnije preselili u Livnu, gdje su izgradili aerodrom u mjestu Brda kod Livna). Kao član AK Livna i AK Vitez iz Sinja osvojio je prvo mjesto u konkurenciji od devet natjecatelja sa jedrilicom Jantar std.

     Edvard Krišto je imao 6922 bodova i ostvario je tijesnu pobjedu s 35 bodova više od Nizozemca Annemieka Koersa. O pobjedniku je odlučivao rezultat postignut zadnjeg dana natjecanja. Gdje je Krišto odnio pobjedu sa prosječnom brzinom 101 km/h, što je bila najveća postignuta prosječna brzina na natjecanju u klub klasi. Između ostalog, treba napomenuti kako su meteo uvjeti za jedriličarstvo u JAR-u su nadaleko poznati kao iznimno povoljni i privlače jedriličare iz raznih europskih zemalja. Ovaj rezultat je još jedna potvrda o kvaliteti letenja pilota Aerokluba Livno koji ove godine slavi 30 godina postojanja.

 &   
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

komentari slike

Online

0 korisnika i 2711 posjetitelja online

Novi komentari