Ti si ovdje : Naslovnica

"Kamen na kamenu i malo škrte zemlje. Mjesto u kakvom bi trebala odrasti sva djeca na svijetu."

Zagoričani su najviše selo livanjskog kraja. Nalaze se na nadmorskoj visini od 920 m pa na više. Kuća Drage Ivkovića - Jole (bojkića kuće) je vjerojatno na n/v preko 970 m. Smješteno je ispod Grede koja izgleda kao obrva koja se pruža od Livna do Borkove grede iza koje se pruža prostrana planinska visoravan Kruzi, gdje žive  livanjski "Divlji konji ". Zajedno s obližnjim Potočanima, (čiji se jedan dio i danas naziva Podgreda) u 18. st. označavat će se toponimom Greda. Smješteno je 8 kilometara istočno od grada Livna uz magistralnu cestu prema Šujici i Kupresu.

Mario Nađ - naš sumještanin

IspisE-mail Autor Draško Zuber

Vinjevac_Osijek2014Višnjevac je prigradsko naselje grada Osijeka u kojem prema zadnjem popisu iz 2011.godine živi 6712 stanovnika u 2217 kućanstava. Naselje je formirano na nekadašnjoj pustari grofa Pejačevića, dolaskom stanovništva u raznim vremenskim periodima 20-tog stoljeća, iz svih krajeva Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine. Između ostalih naselili su ga i ljudi podrijetlom iz Livanjskog kraja i danas žive u cca 120 kućanstava, od kojih je 30 kućanstava podrijetlom iz Zagoričana.



Mario_NadSumještanin Livnjaka u Višnjevcu od 1994. godine je i Mario Nađ, rođeni Osječanin-Retfalčanin, čovjek koji je 23. travnja 1992. godine ostavio neizbrisivi trag u povijesti Livna. Mario je sudionik i glavni akter, na hrvatskoj strani, u događajima vezanim uz veliki napad na Livno od strane srbočetničke vojske 1992. godine, za koje je i Ante Gotovina u intervjuu za Večernji list 2012. godine izjavio: „Livno je bilo presudno za Hrvatsku i za rat. Kada sam stigao tamo i preuzeo zapovijedanje obranom, znao sam da baš tamo moramo zaustaviti prodor neprijateljskih snaga koje bi, da su pregazile Livno i popele se na vaganjski plato, kontrolirale i ugrozile Split.“




Mario_Nad_Jure_Granic

Posjetio sam Maria Nađa, časnika HV, danas satnika u mirovini, na Uskrsni ponedjeljak 2014.godine u njegovom domu u Višnjevcu, gdje živi sa suprugom i dvoje djece i zamolio ga za razgovor o događajima u Donjim Rujanima, te 1992. godine.

Nenad Ivanković u knjizi Krvava zemlja detaljno opisuje napad na Livno koji su vodili general Mladić i pukovnik Lisica, te spominje uspješnu akciju u kojoj Mario Nađ maljutkom pogađa tenk i transporter, te na taj način čini prekretnicu u bitci za obranu Livna.





Mario_Nad_suborciPrvo što mi je Mario rekao prisjećajući se tih dana, preplanuo emocijama, bile su sljedeće riječi: „Sve što ću ti sada reći posvećujem svom zapovjedniku pukovniku HV Ivanu Rebrini, čovjeku koji je zaslužan za sve što sam ja napravio u Livnu.“ Nakon tih riječi nije mi pripovijedao, nego je na papiru koji je bio na stolu ispred njega napisao sljedeće: „Ivan Rebrina poginuo je za domovinu Hrvatsku 22. lipnja 1992. godine. Zapovjedniče, za sve ti veliko hvala i neka ti je laka hrvatska gruda, koju si toliko poštivao i volio. Mario Nađ.“



Mario_Nad_tenk

Mario Nađ pored uništenog tenka u Donjim Rujanima 2004. godine

Sjedili smo jedno vrijeme u tišini, te ja prekidam šutnju prepričavajući opis akcije napada na Livno u kojoj Nenad Ivanković u knjizi Krvava zemlja spominje i njega kao direktnog sudionika te akcije. Mario napominje da je dužan ispraviti nekoliko detalja iz tog opisa događaja: „ U Livno sam stigao sa 19 godina, rođen sam 1972. godine, a ne kako se navodi u knjizi sa 17 godina. Nisam došao zbog djevojke kod Buškog Blata, nego sa skupinom dragovoljaca iz Osijeka koje je predvodio moj zapovjednik pukovnik Ivan Rebrina.“

Pukovnik Ivan Rebrina, rođen u Zloselima, organizirao je skupinu dragovoljaca iz Osijeka u želji da pomognu braniteljima Kupresa. Pošto su zakasnili u tom naumu, stigli su iz Osijeka dva dana nakon pada Kupresa, priključili su se postrojbi Kupreške bojne u Tomislavgradu. U Tomislavgradu Mario obučava branitelje uporabi maljutke kao protuoklopnog sredstva. Tih desetak dana živili su i djelovali na relaciji Tomislavgrad i Livno, sve do toga, sada povijesnoga, 23. travnja 1992. godine.

Mario_Nad_biskup_Sudar„Dobro se i danas sjećam 23. travnja 1992. godine“, govori Mario te nastavlja priču: „Nalazio sam se u Osnovnoj školi u Tomislavgradu u kojoj je bilo Zapovjedništvo kupreške bojne. U jutro, oko 8 sati dolazi policijski auto pred zgradu škole i ja dobivam informaciju da moram poći u Livno, jer je počeo veliki napad na Livno u zoni I sektora obrane Livna. U automobil pakujem 6 komada maljutki i krećemo prema Livnu. Dolaskom u Livno, javljam se generalu Anti Rosi, od kojeg dobivam smjernice i krećem na zadatak. Put od Livna do položaja u Donjim Rujanima bio je najblaže rečeno interesantan, ali da ne bih dužio te događaje opisat ću nekom drugom zgodom. Dolaskom u Donje Rujane zapovjednik I sektora obrane Livna bojnik Jure Granić dodijelio mi je vojnika Milu Granića kao pomagača oko maljutki i kao vozača. Sve se odvijalo jako brzo jer neprijatelj je sa svojim snagama bio u selu. Odmah smo se uputili prema seoskoj školi u čijoj smo blizini u dvorištu neke kuće postavili prve dvije maljutke. Nakon postavljanja naciljao sam i prvu raketu ispalio u pravcu tenka T-84, pogađam tenk koji u velikom plamenu ostaje bez kupole. Drugu raketu zbog blizine uspijevam navesti između neprijateljskog kamiona i njihove pješadije, nakon čega su mi neprijatelji otkrili položaj. Premještam se i s drugog položaja pogađam oklopni transporter. Zapravo, nisam se premještao sam, jer sa mnom je bio vojnik Mile Granić tada pedesetogodišnjak koji je meni tada devetnaestogodišnjaku bio interesantan po svojim komentarima: „ Ne znam ništa o tim maljutkama, a moram ih nositi,….. teško je.“ Da bi nakon što sam pogodio tenk kad smo se prebacivali na drugi položaj rekao:“I dalje ne znam što su te maljutke, teške su, ali nosit ću ih, sviđa mi se.“Pogotkom neprijateljskog transportera zaustavljen je četnički napad, „koji osjećaj“, gledao sam neprijatelja u leđa, kako bježi.

Mario_Nad_slika_tenkaUkratko, to je stvarni događaj toga 23. travnja 1992. godine u Donjim Rujanima iz perspektive koju sam ja proživio, premda i ovdje postoje detalji koje ću ti reći jednom drugom zgodom.“

Mario_Nad_faksimilZahvaljujući Mariu na ugodno provedenim trenucima u njegovom društvu upitao sam ga kako se danas osjeća. Bez razmišljanja je rekao ponosno, da bi uz malu stanku nastavio:“Osjećam se kao dio vas Livnjaka,…..čak sam prije 7 godina predložen za počasnog građanina vašega i moga Livna. Malo sam razočaran, ne raspravljanjem o tom pitanju već toliko vremena, ali…. idemo dalje, ja jesam dio Livna i Livnjaka i danas.





Draško Stipin Mihaljević-Zuber
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

komentari slike

Online

0 korisnika i 2617 posjetitelja online

Novi komentari