Ti si ovdje : Home // Priče // Vaši tekstovi // E, moj ujače Ivo

E, moj ujače Ivo

IspisE-mail Autor Draško Mihaljević - Zuber Četvrtak, 23 Travanj 2020 07:48

ivo_perisaGovorila je meni mater često: „di si moj Jokane“, aludirajući na svog ćaću, moga dida Joku.
Iskren ću biti, draža bi mi bila usporedba s mojim drugim didom Ilom, koji me s njom i odgajao dok nas je ćaća kruvom ranio s njemačke bauštele. Ali znala je ona sigurno više nego ja znam, pa me tako u svom često razdraganom, a napose osebujnom komuniciranju i oslovljavala.
Znala je moja mater štošta više nego ja znam.
Periška je to, mater bez kompromisa, široka pogleda, otvorena srca. A, tek duše…, ja bih rekao, kakvu je imao samo njen brat Ivo. Da je danas sa mnom sigurno bih joj uzvratio: di si moj Ivo, jer i ja sada štošta više znam, posebno iz dugotrajnih i sadržajnih razgovora vođenih u neprospavanim noćima pored njene bolesničke postelje.
Blaženog li perioda u tako teškom vremenu.

Bio si nam česta tema i nepresušan izvor radosti i veselja u tim razgovorima, kao što nam je, vama pripadajuće čovjekoljublje a i domoljublje, bila česta tema. Tvoja posjeta nama u tom periodu iznjedrila je i upoznavanje s čovjekom za kojega bi svi Livnjaci trebali znati, kako sam i naslovio, tada upućeno ti pismo.

Glas_Slavonije_2019Da si danas s nama, e moj ujače Ivo, ponovno bih ti u Potočane pisao kao i prije četiri godine u tom pismu, o tom velikom čovjeku, našem Branitelju, o djelu koje je učinio za naše Livno.
Tom sam prigodom, tebe imenom spomenuo kao onoga koji nije čuo za njega, mislim da su mi mnogi naši i zamjerili što sam te se na taj i takav način privezao. Mnogi su se u tebi i prepoznali, što je i bila misao vodilja cijelog pisma, kako bi saznali tko je čovjek za kojega bi svi Livnjaci trebali znati.
Devedeset druge su ga zvali Đango Maljutka.

Tvoje ime, moj ujače Ivo, spominjem i danas jer znam da mi kao i mater, zamjeriti nećeš koliko god te se ja privezao, da ti javim kako su se lani obistinile riječi iz zaključka onog našeg pisma.

Pozdravljam te, moj ujače…, pozdravlja te i Mario Nađ, a ti mi pozdravi mater.
Autor: Draško Mihaljević - Zuber


Pročitajte više >>>>

Čovjek za kojega bi svi Livnjaci trebali znati
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 499 posjetitelja online

Novi komentari