Ti si ovdje : Home // Priče // Običaji // Kvatre

Kvatre

IspisE-mail Autor Drago Mihaljević Ponedjeljak, 15 Rujan 2008 16:19

biblija_-_sveto_pismo

         Kako nam ovaj tjedan donosi Kvatre, donosimo tekst koji objašnjava njijov nastanak i značenje. U godišnji ciklus liturgije utkana su četiri tjedna posta i molitve, svaki u jednom godišnjem dobu. Ta četiri tjedna zovemo kvatre, a te dane, kvatreni dani, ili jednostavno kvatre.

       
        Kvatre su nastale iz nastojanja Crkve u Rimu da učini nešto da se zaustave poganske svečanosti u gradu koje su se zadržale i nakon proglašenja kršćanstva državnom religijom rimskog imperija. U kvatrenom tjednu posti se i moli u sridu, petak i subotu. Smisao kvatrenog posta je obnova Božjeg naroda, Crkve, po zajedničkom postu, molitvi i milostinji. Novi Rimski kalendar o kvatrama određuje: "Na kvatre običava Crkva moliti Gospodina za različite ljucke potribe, prije svega za plodove zemlje i za ljucki rad, i samo mu za to zafaljivati. Da bi kvatre odgovarale potribama virnika različiti krajeva, valja da vrime i smisao njijova slavljenja odrede biskupske konferencije". 

Nakane kvatri ovako su precizirane:


Promalićne kvatre
slave se u sridu, petak i subotu poslim čiste sride, a nakana posta i molitve je pokora i obraćenje
 
Litne kvatre
slave se u sridu, petak i subotu nakon Du'ova, a nakana posta i molitve je za zaštitu usjeva na selima i posveta ljuckog rada u gradovima
 
Jesenske kvatre 
slave se u sridu, petak i subotu poslim blagdana Uzvišenja svetog Križa, a nakana posta i molitve je kršćanski odgoj mladeži i du'ovna zvanja

Zimske kvatre 
slave se tako da kvatrena subota bude ili 16. prosinca, ili subota prije tog datuma. Nakana molitve i posta je zafalnost Bogu i dobrotvornost.

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 7119 posjetitelja online

Novi komentari