Ti si ovdje : Home // Novosti // Vijesti iz kraja // Filip Mihaljević prvak Europe U23

Filip Mihaljević prvak Europe U23

IspisE-mail Autor Administrator Utorak, 14 Srpanj 2015 07:15

Filip_M_zlato_EU2015Filip Mihaljević je 20-godišnji hrvatski atletski reprezentativac, rodom iz Livna, a koji je podjednako dobar u bacanju diska i kugle. U obje discipline prebacio je magične granice: 20 metara u kugli, a prije godinu dana, kako nam sam govori, 60 metara u disku. Bio je srebrni prije dvije godine na Europskom juniorskom prvenstvu u talijanskom Rietiju gdje je kuglu bacio 20,23 metra. Ipak, radi bolje sinteze studija i ozbiljnog bavljenja sportom, Filip se odlučio otići na fakultet u Sjedinjene Američke Države. Trenutno živi u Charlottesvilleu, a studira na Sveučilištu Virginia. Koliko su njegovi uspjesi veliki potvrđuje i činjenica da se atletikom bavi tek tri i pol godine.

Filip Mihaljević mladi je član Atletskog sportskog kluba (ASK) iz Splita te hrvatski reprezentativac u bacanju kugle i diska. Ovaj 20-godišnjak dugo je igrao nogomet, a onda se krajem 2011. odlučio za atletiku i nije pogriješio.
U nepune tri godine, koliko baca spomenuta dva rekvizita, uspio je 'premostiti' magične granice u obje discipline - odnosno 20 metara u bacanju kugle te 60 metara u bacanju diska. Prije dvije godine u talijanskom Rietiju postao europskim juniorskim viceprvakom, bacivši kuglu 20,23 metra, a na ljestvicama atletičara do 23 godine u 2014.godini bio je treći Europljanin. No, Filip je želio istovremeno na visokoj razini i trenirati, ali i obrazovati se pa je otišao 'preko bare'.

'Otac trenirao atletiku za vrijeme studija pa sam na kraju i ja završio u kraljici sportova'

Rođeni Livnjak, a sada stanovnih Charlotesvilla u Virginiji te student na tamošnjem Sveučilištu, dugo se bavio nogometom te skupio mnoštvo nastupa za Troglav, ali na kraju nije završio na nogometnim travnjacima.
- Kod nas se u kući dosta prati sport, ali atletika je uvijek bila posebna za mene jer ju je moj otac trenirao za vrijeme studiranja, pa sam ga ja kao mali ispitivao o pravilima i o rekordima, prisjeća se Filip.
No u relativno kasnoj dobi, odlučio se sam okušati u pojedinim atletskim disciplinama.
- Prvi put na atletsku stazu dolazim krajem 2011. na poziv trenera Ivice Jakeljica iz Splitskog ASK-a, kluba Blanke Vlašić. Kako sam došao, tako sam na kraju i ostao. Prvih šest mjeseci sam trenirao samo vikendom jer sam živio u Livnu pa sam vikendom putovao za Split. Poslije toga sam se preselio u Split i nastupao za splitski klub, kojeg sam član i danas, pojašnjava 20-godišnji atletičar.

Podjednako dobar u bacanju kugle i diska

filip_mihaljevic_diskZa sada se Filip nije specijalizirao za jednu disciplinu, što je u jednu ruku i dobro, budući da na mnoštvu atletskih natjecanja sportaši po pravilima moraju nastupiti u barem dvije discipline.

- Teško da mogu reći koja mi je disciplina draža kad sam u podjednako dobar i u bacanju kugle i diska, ali svi me vide kao budućeg diskaša. U ovoj sam disciplini prije godinu dana prebacio magičnu granicu od 60 metara i tako se s tek 19 godina pridružio najboljima na svijetu. Tim bacanjima je zauzeo treće mjesto na europskim tablicama do 23 godine u 2014.godini, govori nam Mihaljević.

Odmah u prvom velikom natjecanju na kojem je nastupio u svojoj kratkoj atletskoj karijeri, zabilježio je veliki uspjeh.

- Moj najveći uspjeh je srebrna medalja s Europskog juniorskog prvenstva koje se održalo 2013.godine u talijanskom Rietiju, gdje sam s 20,23 metara zauzeo drugu poziciju u konkurenciji najboljih europskih bacača, govori Filip.

Olimpijske igre u Riju misija i želja

Kako smo već naglasili, Filip se odlučio nakon srednje škole potegnuti u daleke Sjedinjene Američke Države budući da je htio na visokom nivou nastaviti sa sportom, a zbog toga ne zanemariti školovanje. Sam nam govori kako je pri njegovom Sveučilištu sve podređeno sportu, ali prioritet obrazovanja opet ne dolazi u pitanje.

Svaki dan osim nedjelje Filip je u trenažnom procesu, a već je počela i priprema za najveći sportski događaj.

- Naš proces priprema za Olimpijske igre 2016. već je počeo i ako Bog da zdravlja ne bi trebalo biti problema da se kvalificiram na najveći sportski događaj na svijetu, iznosi očekivanja 20-godišnji hrvatski atletičar.

Najveći konkurent u reprezentaciji mu kolega i trener

Poslije školovanja, Filip se namjerava profesionalno baviti atletikom, a unatoč odlasku na drugi kontinent u bliskim je kontaktima s Hrvatskim atletskim savezom.

- Moj najveći konkurent u reprezentaciji je Martin Marić, hrvatski olimpijac u bacanju diska. Zanimljivo je da mi je baš on trener ovdje na Sveučilištu Virgina. Naravno da njega ne doživljavam kao konkurenciju nego kao prijatelja, ali svakako će biti zanimljivo bacati s njim jer me pobijedio na našem prvom natjecateljskom dvoboju, objašnjava Filip.

U školi je ovaj perspektivni atletičar uvijek prolazio s vrlo dobrim uspjehom, a otkrio je i svoj omiljeni predmet.

- U srednjoj mi je bila najdraža kemija, a nijedan predmet nisam baš mrzio, rekao je Mihaljević.Sluša domaću muziku, a knjige i filmovi nisu baš na njegovom repertoaruKao i obično u rubrici Top sportaš, propitali smo Filipa o njegovim drugim interesima i osobnim preferencijama.

Sportski uzor?
Sandra Perković, Primos Kozmus, olimpijski i svjetski prvak u bacanju kladiva, i trener i kolega Martin Marić.

Omiljeni film i knjiga? 
Možda je malo neuobičajeno za nekog mladog, ali ja ne gledam filmove, a za knjigu, znam da će mi se mama ljutit, ali nisam baš ni ljubitelj knjiga.

Osobine koje cijeniš kod sportaša? 
Upornost i predanost.

Glazbeni žanr? 
Od muzike slušam većinom domaću.

Najdraži sportski klub?
ASK Split.

Neostvarena želja?
Sada dolazi vrijeme za ostvarenje dječačkih želja.

Ovo je bio intervju Filipa Mihaljevića koji je dao za portal srednja.hr autor: Ivan Božić

Ostvarenje Filipovog sna

&

Tallinn (12.07.2015.) - Zadnjeg dana natjecanja na Europskom prvenstvu do 23 godine pri samom kraju natjecanja dočekali smo prvu i jedinu medalju na ovom natjecanju i to onu najsjajniju. U finalu bacanja kugle u zadnjoj seriji Filip Mihaljević bacio je 19,35 m i osvojio zlatnu medalju. No tijekom finala nije sve izgledalo tako dobro jer je Filip nakon pete serije bio tek na 6. mjestu s tek dva ispravna hica 18,60 m u 2. seriji i 18,85 m u četvrtoj. Drugo mjesto osvojio je Luksemburžanin Bob Bertemes sa 19,29 m, a treće Poljak Andrzej Regin sa 19,05 m.Slično je bilo u jutarnjim kvalifikacijama kada je Filip tek u trećoj seriji bacio 19,16 m te jedini prebacio kvalifikacijsku normu i kao prvi se plasirao u finale. Osim njega u kvalifikacijama je nastupio i Demir Kolarević koji je s hicem od 17,36 m osvojio ukupno 18. mjesto.

 

Komentari (2)add comment

Drago Mihaljević said:

Drago Mihaljević
...
Svaka čast Filipe. Nije mala stvar biti Europski prvak. Svi smo ponosni jer si naš.
No ne triba zaboravit da su to očevi (a možda i materini - ne znam) geni.
Otac Mirko Čičin bio je jedan od najbolji svatovskih trkača i trčao je sve do Domovinskog rata. Osim što je bio među najboljim trkačima u livanjskom kraju Mirko je najbolje bacao kamena s ramena i ostao nepobjeđen sve dok ga s "trona" nije skinuo sin Filip, novi Europski prvak
July 15, 2015

DRAGICA FILAJDić said:

DRAGICA FILAJDić
...
Bravo, Filipe! Iskrene čestitke i roditeljima.
July 15, 2015

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 3623 posjetitelja online

Novi komentari