Ti si ovdje : Home // Priče // Priče Drage Mihaljevića // Najbolji svatovski trkači - ZVONKO DŽEKIN

Najbolji svatovski trkači - ZVONKO DŽEKIN

IspisE-mail Autor Drago Mihaljević Subota, 05 Rujan 2015 13:19

svatovi_ive_tominaNajbolji svatovski trkači

ZVONKO DŽEKIN

     Zlatno doba svatovski trka započelo je šesdeseti godina prošloga stolića kada je došlo do masovnog odlaska naših ljudi na privremeni rad u Nimačku, gdje su zaradili prve marke i bili mogući pokazati se. Virovatno je i ta platežna moć našeg čovika povećala popularnost svatovski trka i trkača jer su se moćniji, koji su prvi otišli i zaradili više maraka, tili pokazat ili su imali sinove jedince. Takvo zlatno doba trajalo je do početka devedeseti godina prošlog stolića kada se, na žalost, ta tradicija  izgubila.

     U ti 30-ak godina bilo je desetak trkača o kojima se i danas među starijim svitom, svidocima toga doba, razgovara te se donose sudovi ko je od nji bijo najbolji trkač. Da bi izbigao svaki prigovor da sam pristran i da pišem navijački potrudit ću se da o njima napišem ono što sam uspijo skupiti, a navest ću ih, ne prema nekoj rang listi kvalitete i uspjeha, nego, prema vrimenu njijovog nastupanja u trkama.

    Prema takvom kriteriju najstariji od najbolji svatovski trkača, zlatnog doba svatovski trka, je Zvonko Džeko, r.1944. od oca Ante (poznatijeg kao Drago) i majke Mile u zaseoku Zuberi u selu Zagoričani.

trka_livno_80tih     Počeo je letit ko sedamnestogodišnji momak  u sezoni (zima) 1961/62. i trčo sve do 1973. kada je u svatovim kod Ivice Ljubina izgubijo od Drage Mihaljevića, Osima. Za Zvonku se priča da je bijo najdugovječniji nepobiđeni trkač koji se pamti u našem kraju. Prema pričanju više živućih suvremenika puni devet godina, do 1969., nije izgubijo nijednu svatovsku trku. U svojim najboljim danima bio je tako dobar da je mogo pomagati mlađim trkačima, svojim rođacima, vukući ih za ruku, a ipak odniti trku. Tako je dva puta uteko - prvi put vukući Ćunog Džekina, a drugi put kada je za ruku doveo Osima, u svatovim Lucijana Ivkovića (Ilije Veljuškina) i tada je, čini mi se, prvi put na trci bijo ovan.

     Prvu trku je izgubijo od Dane Begova (Karadža) iz Dobrog koji je isto bijo dobar trkač, posebno na kratko. Da li je Zvonkina karijera te godine bila u silaznoj putanji ili su drugi bili bolji trkači od njega nikada se neće sa sigurnošću znati. Kako navedo Dane Begov je bijo izrazito brz na kratko pa nije čudo da pobidi Zvonku u kratkoj trci, a na dugoj dionici (iste godine) pobidio ga je drugi Dobranjac, Branko Kelava. Trčalo se u svatovima Pepice Vidovića na, za svatovske trke, izrazito dugoj trci, od ispod Šušnjara do Vidovića kuća. Prema pričanju postoje tri verzije: prva da ga je Branko ostavijo 11 bandera, druga da ga je ostavijo kod Žiškini kuća i treća da mu je uteko za samo 5-6 metara. Povirujte u koju oćete. Treba napomenuti da je spomenuti Branko studiro u Zadru i bio član atletskog kluba pa možda Zvonko i nije bijo u silaznoj putanji nego je Branko bijo u top formi, a sigurno je da se pripreme jednog svatovskog trkača, ako ih je uopće bilo, ne mogu miriti s pripremama atletičara u pravom, organiziranom atletskom klubu.

 

Osim u svatovskim trkama Zvonko:

  1. Se natico na armijskim naticanjima na odsluženju vojnog roka (pojedinci pričaju da je utico na u svim trkama u kojima je nastupo, dok drugi tvrde da je to sve preuveličano i da nije istina)
  2. Nekoliko puta je uteko na trkama koje su se organizirale u čast pojedinih praznika ondašnje države u gradovima
  • Livno, trke se organizirale na dan kad je Livno palo (tako me baba učila)
  • Duvno, naticanja se organizirala u Ćavarovu stanu. Ne znam povod
  • Kupres, na Strljanicai za Dan kosidbe i u
  • Šujici, virovatno na dan tzv. ustanka naroda BiH

     Pobiđivo je  više puta na svakoj od ti trka, a ukupno, kažu, priko 10 puta. Možda je zanimljivo naglasiti da je jedne godine, kada je Zvonko uteko na trci u Livnu, bila i trka za žene na kojoj je pobidila naša Zagorička, Anđa Ivković, Bojkina

 

Za Zvonku je još isto zanimljivo naglasiti da je, kako sam čuo, probo karijeru usmjeriti u pravom športskom smjeru, zbog čega je išo na probu u atletski klub u Mostar, ali nije prošo.

 

Molim svakog da ispravi netočno, dopuni polovično i nadoda zaboravljeno.

Komentari (2)add comment

Vinko Ivković said:

Vinko Ivković
Svatovski trkači. Zvonko DŽeko
Točno Zvonko je bio jedan od najbržih,Gledao sam kao i mnogi, tu trku kod Vidovića,Kelava je pobjegao tada Zvonki sigurno više od 150m.Bolje rečeno Zvnko se došetao ,Možeš provjeriti ali se dobro sjećam da je Zvonko trčao u terlucima. Dok je tada Kelava trčao u sportskoj opremi sprintercama. Možeš zamisliti koja naivnost,trčati makadamom sa begovače -navodno-.Sve te svatovske trke su se trčale na ,ledinama ili njivama, a najčešće po snijegu.Što se tiče onoga vođenja za ruku ne.Ponekad su oni ako su se bojali protivnika te svoje vodili da trče a osnovno i da smetaju usput iste.Istina Dane Begov je bio strašno brz.U svatovima kod Jolića u ogradi ispod naše crkve prema Dobrom.Bio je velik snijeg Dane mu uteče u riflama pitaj Danu.Gledajući iz današnje perspektive, većina tih seoskih trkača su bili samo prirodno brzi do 5oo 600m.Nije mi poznato da je neko od njih pobjeđivao u takmičenjima višeg ranga. Nisi naveo Joicu koji je odnio dosta perlon košulja.Pa se kasnije trčalo za ovna. a na kraju za markre.Još jedan događaj vezan za trku.Kad se ženio Mijo Velušin došlo je do najveće tuče u našem kraju, naravno zbog trke
September 06, 2015

Drago Mihaljević said:

Drago Mihaljević
...
Vinko fala na dobrom komentaru i novim saznanjima. Nitko mi nije reko da je Zvonko letio u terlucima. Sad mi je jasno zašto je toliko izosto za Brankom.
Što se tiče Jojice on i nije bijo pravi trkač, on se šalio s tim. Ne ulazi u konkurenciju pravih dobrih trkača.
O trci kad se ženio Mijo bit će riči u priči o Osimu
September 07, 2015

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 4996 posjetitelja online

Novi komentari