Ti si ovdje : Home // Zagoričani // Dobro - naši susjedi

Dobro

IspisE-mail Autor Josip Krišto Petak, 06 Srpanj 2007 16:14

dobro__kamesnica

POVIJEST SELA DOBRO

Kao i Zagoričani, selo Dobro se prvi put spominje 1400 god. u Darovnici Kralja
Stjepana Ostoje Hrvoju Vukčiću.

dobro_polje Prema statistici župe, kod blagoslova kuća 2006. Dobro je brojalo 474 stanovnika u 135 obitelji. No kako je blagoslov kuća u vrijeme kada su u rodnom kraju mnogi koji žive u Hrvatskoj i inozemstvu, ne može se sa sigurnošću reći koliko ljudi u Dobrom živi cijelu godinu.


Dobro je gotovo okruglo selo. Kuće su raspoređene uz cestu, a u sredini se nalazi veliko polje.Udaljeno je oko 7 km od Livna, negdje oko 3 km je udaljenost od Brnića do Zubera. Dobro možemo podijeliti u nekoliko zaseoka (Osićani, Kelave, Tarličani, Brnići, Katun, Marelje, Leže, Vidovići i krajni Vidovići).

Iz pravca Livna, kada se skrene na Begovači, prvi zaseok su Osićani. U tom dijelu sela se nalazi i škola u kojoj se predaje nastava za djecu od 1. do 4. razreda. Ostali zaseoci su: Krajnji Vidovići, Vidovići (ili Gigići), Marelje, Brnići i Kelave. Ako ćemo po starinski, onda tu još Tarličani, Katun, Osićani, Kelave, Tarličani, ali toliko u detalje ne možemo ići. Od prezimena, u Dobrom žive (ili su porijeklom): Brnić, Jolić, Karadža, Kelava, Krišto, Lujić, Ljubičić, Maglica, Mandić, Manđeralo, Marelja, Marinčić, Mostarac, Pravdić, Tokić, Vidović, Vrdoljak i Vukić. Na žalost, neka od ovih prezimena u selu više nisu zastupljena.

kamesnica_dobrogSLIKE > > > 


Autor teksta: Vice Vidović

Foto: I.Brnić

 


 

Online

0 korisnika i 6982 posjetitelja online

Novi komentari